назад

Відбулась зустріч експертної групи з фахівців обласних структур Львівщини

RC ekspertna radaСьогодні, 23 червня 2017 року, відбулась зустріч експертної групи, до складу якої увійшли фахівці Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації, Департаменту соціального захисту населення, Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, Головного територіального управління юстиції у Львівській області, Львівського обласного центру зайнятості, Головного управління ДФС у Львівській області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Метою зустрічі було обговорення проблемних питань, що виникають в процесі роботи структур та покращення комунікації між партнерами задля ефективнішої роботи з надання мешканцям Львівщини безоплатної правової допомоги.

Орест Шот, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру, коротко розповів про заходи, що відбулись за участі обласних структур, за час від попереднього засідання експертної групи, зокрема, проведення круглого столу до Дня захисту дитини, навчальний семінар щодо формування спроможних громад, робочі зустрічі та наради з питань соціального захисту, пенсійного забезпечення, трудового законодавства, а також розповсюдження серед партнерів системи безоплатної правової допомоги про реформу уряду з питань децентралізації.

У свою чергу Оксана Бакун, головний спеціаліст відділу правового забезпечення юридичного управління апарату обласної державної адміністрації, поінформувала присутніх про те, що станом на сьогодні на території Львівської області створено 25 об’єднаних територіальних громад. На розгляд ЦВК облдержадміністрацією ще скеровано звернення щодо призначення перших виборів голів та депутатів об’єднаних територіальних громад – Великомостівської міської, Воютицької та Волицької сільських. 

14 червня прийнятий Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів”, відповідно до якого внесено зміни до законодавства України, в частині порядку зміни меж районів, міст. Відповідно до прийнятих змін якщо до складу об’єднаної територіальної громади увійшла територіальна громада (територіальні громади), розташована на території суміжного району, розширенню підлягають межі району, на території якого розташований адміністративний центр утвореної об’єднаної територіальної громади. У такому разі проект землеустрою щодо встановлення (зміни) меж району розробляється відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації. Також обласна державна адміністрація  вносить до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо встановлення та зміни меж районів, міст у порядку, визначеному законом. Внесення до Верховної Ради України пропозицій щодо встановлення та зміни меж районів, міст здійснюється відповідно Кабінетом Міністрів України.

RC ekspertna rada2

Про діяльність Громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги розповів Ярослав Гірковий, заступник начальника відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Львівській області. Він зазначив, що основною метою Громадської приймальні є інформування особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Богдан Середяк, начальник відділу супроводження судових спорів планових перевірок юридичного управління Головного управління ДФС у Львівській області, повідомив про те, що відповідно до змін до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», які набрали чинність 1 квітня 2017 року:

Зменшено термін для надання відповіді контролюючим органом на звернення платника податків з 30 до 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення;
Чітко визначено обов’язкові реквізити такого звернення у письмовій форм;
За вибором платника податків індивідуальна податкова консультація надається в усній або письмовій формі.

Усі платники мають безоплатний та вільний доступ до даних єдиної бази індивідуальних податкових консультацій на офіційному веб-сайті ДФС України. Податкові консультації, які будуть надані у письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року, звільняють платника податків від відповідальності (включаючи фінансову), за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, вчинені до 31 грудня 2017 року.

З 1 січня 2018 року індивідуальна податкова консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31.03.2017 року, не підлягатиме застосуванню.

В обговоренні взяли участь Ірина Макар, заступник начальника відділу методології та організації роботи з обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, яка розповіла про проект реформи уряду в частині пенсійного забезпечення; Наталія Кравчишин, провідний спеціаліст відділу організаційно-кадрової та правової роботи Департаменту соціального захисту населення ЛОДА, яка коротко поінформувала про зміни щодо призначення та перерахунку субсидій.

Орест Шот звернув увагу присутніх на необхідність продовження роботи щодо об’єднання спільних зусиль з обміну інформації щодо змін в законодавстві за напрямками роботи учасників експертної групи, організації спільного навчання з питань пенсійної реформи, реєстрації нерухомого майна, земельних питань, соціального та пенсійного забезпечення та інше.

На завершення зустрічі учасники групи домовились про проведення спільних заходів для покращання інформування населення з актуальних питань соціального характеру, зокрема, щодо участі в двох навчальних семінарах, які відбудуться з ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області ще у червні.

Нагадаємо, це вже друга зустріч експертної групи, перша відбулась у березні цього року.