назад
23.04.13

Відбулася робоча зустріч «Реалізація права на захист у практиці нового КПК»

USAIDСьогодні, 23 квітня 2013 року, у конференц-центрі «Козацький стан» у рамках проекту USAID “Інформаціно-просвітницька кампанія з підвищення обізнаності громадськості щодо прав і обов′язків громадян та переваг судової реформи” відбулася робоча зустріч «Реалізація права на захист у практиці застосування нового Кримінального процесуального кодексу».

Метою робочої зустрічі став пошук шляхів вирішення проблемних питань, що виникають під час застосування кримінального процесуального законодавства з точки зору реалізації права на захист та інших прав підозрюваного, обвинуваченого у світлі відповідних рішень Європейського суду з прав людини.

Участь у заході взяли: від Координаційного центру – Андрій Вишневський, директор, Мирослав Лаврінок, заступник директора, Вадим Красник, начальник відділу правового аналізу, нормопроектування та консультаційної роботи, та Олена Сінчук, начальник відділу координації та моніторингу надання безоплатної вторинної правової допомоги; від центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Оксана ВасилякаЛюдмила ЯцубаСвітлана МаліновськаМарина Єлисєєва та Олександр Гербеда, директори Київського міського, Дніпропетровського, Вінницького, Херсонського та Житомирського обласних центрів відповідно,  Сергій Вилков, Віталій Коновалов та Людмила Жукова, адвокати Київського міського, Дніпропетровського та Херсонського обласних центрів відповідно; від Української фундації правової допомоги – Микола Сіома, виконавчий директор та Антоніна Бондаренко, керівник інформаційно-просвітницького напряму.

Учасниками зустрічі розглянуто позитивні приклади практики реалізації КПК щодо залучення захисника за призначенням. Зокрема, приклади  Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Херсонської та інших областей.

За результатами робочої зустрічі сформовано підходи до узагальнення та поширення практики застосування Кримінального процесуального кодексу, зокрема, на стадії досудового розслідування, а також окреслено напрями удосконалення нормативно-правових актів у сфері безоплатної правової допомоги.

Проведення робочої зустрічі стало можливим в Україні за підтримки американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Справедливе правосуддя».