назад
24.04.13

Завершився тренінг з розроблення методології оцінки якості безоплатної правової допомоги (оновлено)

24 квітня 2013 року у місті Хмельницькому розпочався триденний тренінг з опрацювання методології колегіальної (товариської) оцінки якості надання правової допомоги адвокатами системи безоплатної правової допомоги.

Тренінг організовано з метою обговорення та узгодження інструментів для пілотного оцінювання якості надання безоплатної правової допомоги, а також визначення подальших дій і процедур.

У ході першого дня засідання визначено методологічні підходи для оцінювання якості роботи адвоката та мінімальні вимоги до якості такої допомоги, в результаті чого було узгоджено попередній перелік основних складових діяльності адвоката з надання БВПД.

Також серед питань, обговорених на тренінгу, – визначення основних критеріїв для оцінювання (зустріч з клієнтом, знання фактів та доказів справи, наявність стратегії, правова кваліфікація, узгодженість позиції тощо), попереднє адаптування технічного завдання, яке використовувалось в оцінці якості роботи офісів громадського захисту у 2010 році, а також методики оцінювання ефективності і якості роботи адвоката на основі адвокатських матеріалів (досьє).

25 квітня учасники тренінгу обговорювали питання оцінки роботи адвоката через моніторинг судових засідань, були залучені до формування попереднього переліку основних елементів діяльності адвоката, які можуть бути оцінені через судовий моніторинг, а також до розробки анкет для судового моніторингу, визначення елементів для спостереження, способу описування та оцінки роботи адвоката.

26 квітня протягом заключного дня проведення тренінгу його учасники обговорили план пілотного моніторингу якості правової допомоги.

Участь у тренінгу взяли представники: від Координаційного центру з надання правової допомоги – Віталій Баєв, заступник директора; від Української фундації правової допомоги – Микола Сіома, виконавчий директор, та Антоніна Бондаренко, керівник інформаційно-просвітницького напряму; від Міжнародного фонду «Відродження» – Василина Яворська, менеджер програми «Верховенство права»; від Української Гельсінської спілки з прав людини – Аркадій Бущенко, Назар Лосюк та Олег Мартиненко; Ірина Вань, Наталія Гурковська, Сергій Заєць, Ігор Свєтлічний, Тетяна Сивак, Наталія Степіна, Іван Ткач – адвокати, залучені до надання безоплатної вторинної правової допомоги.