назад

Відбулася зустріч представників системи безоплатної правової допомоги та служби пробації

18516369 1933559770192957 2100757461 n15 травня 2017 року директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, заступник директора Олеся Пирковська та директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко взяли участь у зустрічі з представниками служби пробації області. Ірина Протченко поінформувала присутніх про роботу Регіонального центру в області, зокрема, про суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному процесі, порядок залучення адвокатів, співпрацю з партнерами. Також, директор Регіонального центру надала присутнім інформацію щодо функціонування в області місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та відкриття з 01 вересня 2016 року бюро правової допомоги. У своєму виступі Олеся Пирковська акцентувала увагу на якості послуг, які надаються адвокатами за дорученнями центрів, оплаті їх послуг та підвищенні кваліфікації. Володимир Бобруйко поінформував учасників зустрічі про повноваження місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, роботу мобільних консультаційних пунктів, суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу у цивільному та адміністративному процесах.

За результатами зустрічі, з метою налагодження співпраці, сторони дійшли згоди про проведення зустрічей представників бюро правової допомоги з районними відділами з питань пробації. Також, учасники домовилися про проведення спільних тематичних правових заходів із консультування громадян.
Нагадаємо, у зв’язку з прийняттям законів України «Про пробацію» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» в Україні започаткований інститут досудової пробації. Вона, зокрема, полягає у підготовці та поданні до суду досудової доповіді щодо обвинуваченого з метою прийняття рішення про міру його відповідальності.
Повноваження щодо підготовки такої доповіді покладені законом на уповноважені органи з питань пробації у складі Міністерства юстиції.
Враховуючи те, що працівник пробації є незалежною та неупередженою особою, яка може детально та з урахуванням усіх життєвих обставин обвинуваченого донести до суду інформацію про нього, участь обвинуваченого у підготовці досудової доповіді є вкрай важливою. Суттєво сприятиме цьому своєчасне і повне інформування обвинувачених або їхніх родичів та законних представників про досудову доповідь на стадії надання вторинної правової допомоги.