назад

Відбулося засідання Круглого столу «Протидія дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті»

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}Xeniya/IMG_0009-2.jpg{/gallery}

18 вересня 2017 року, у приміщенні актового залу Міжнародної єврейської  студентської організації Hillel, відбулося засідання Круглого столу на тему: «Протидія дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті», заплановане в рамках проекту Центру «Наш світ» – Захист прав ЛГБТ людей в Україні, який реалізується за підтримки Посольства Великої Британії. 

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}Xeniya/IMG_0009-2.jpg{/gallery}

18 вересня 2017 року, у приміщенні актового залу Міжнародної єврейської  студентської організації Hillel, відбулося засідання Круглого столу на тему: «Протидія дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті», заплановане в рамках проекту Центру «Наш світ» – Захист прав ЛГБТ людей в Україні, який реалізується за підтримки Посольства Великої Британії. 

В заході прийняли участь представниця відділу Комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Оксана Федорова та заступник начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Катеринник.

Головною метою заходу є налагодження мостів та напрацювання спільних ефективних способів протидії злочинам ненависті та зміцнення діалогу між громадянським суспільством, громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування і Національною поліцією у питаннях запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті у регіоні, що відповідає напрямам Національної стратегії у сфері прав людини, яка спрямована на об’єднання суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини, які захищаються на основі принципу рівності та недискримінації.

 IMG 0016-3

У заході, також, прийняли участь представники міської влади, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, представниця місії OSCE SMM – Special Monitoring Mission to Ukraine, експерти та регіональні координатори мережі моніторингу дотримання прав ЛГБТ, працівники Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, Патрульної поліції Харкова, Центру гендерної культури [Centre of Gender Culture], Центру психологічного розвитку «Разом», та представники правозахисних організацій Чугуївська правозахисна група, Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива», Харківська правозахисна група, Sphere – Women Association та ін.           

 IMG 0030-4

Всеукраїнське дослідження Правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ» за період з початку 2014 року по вересень 2016 року виявило 391 випадок порушення прав ЛГБТ в Україні. Опитуванням було охоплено всю територію України, у тому числі тимчасово непідконтрольні території. Демографічні та соціальні показники, включені до опитування, показали, що зі злочинами/інцидентами ненависті стикнулися:

 IMG 0154-5

у 2014 році – 109 чоловіків та 14 жінок

у 2015 році – 142 чоловіки, 9 жінок, 1 особа іншої статі

у 2016 році (перші 9 місяців) – 104 чоловіки, 10 жінок, 2 особи іншої статі

Найбільша кількість кейсів (задокументованих випадків порушень прав ЛГБТ) передбачувано була зафіксована у найбільшому місті країни – Києві; пік кількості інцидентів прийшовся на 2015 рік і склав 40 випадків. Велика кількість випадків також припадає на найбільші за населенням області сходу та півдня країни: Харківська (31), Одеська (29), Запорізька (22) та ін.

Постраждали дуже рідко зверталися до громадських об’єднань, які захищають права ЛГБТ. Це може бути пов’язано як з необізнаністю ЛГБТ щодо наявності у їх регіоні неурядових організації, які можуть надати таку допомогу, так і з певною недовірою до них. Звернень до правоохоронних органів було більше, але ефективність таких звернень виявилася ще нижчою, ніж у випадку допомоги з боку неурядових організацій.

За період 2014-2016 років Центром «Наш світ» було надано 102 консультації з правових питань для ЛГБТ; більшість тих, хто звертався за правою допомогою, цікавили питання написання заяв у поліцію за фактом порушення на ґрунті гомофобії або трансфобії та засобів захисту своїх прав у випадках злочинів та інцидентів на ґрунті ненависті.     

IMG 0223-1

У 2017 році становище української ЛГБТ спільноти та ставлення українського суспільства і держави до ЛГБТ питань, за словами представників Центру «Наш світ», не продемонстрували принципових змін, порівняно з ситуацією у попередньому році. В українському законодавстві, яке стосується інтересів і прав ЛГБТ, також, не відбулося жодних змін. Але, у 2017 році продовжується та розширюється співробітництво між Національною поліцією України та ЛГБТ рухом – зокрема, представники патрульної поліції, Головного слідчого управління, Управління забезпечення прав людини брали участь у заходах, організованих ЛГБТ організаціями у різних регіонах України. Головними питаннями, що розглядалися на цих зустрічах, були протидія «злочинам ненависті» за мотивами гомо – і трансфобії, забезпечення безпеки публічних ЛГБТ заходів, а також виховання толерантного та професійного поводження працівників поліції з ЛГБТ.

Під час заходу експерт  Центру «Наш світ» презентував дослідження – «Злочини на ґрунті ненависті, відносно ЛГБТ в Україні» , щодо ситуації з правами людини у Харківському регіоні, під час якої були обговорені питання щодо ролі органів місцевого самоврядування та громадського суспільства у формуванні політики недискримінації та соціальної толерантності. Розглянуті деякі питання, щодо діяльності Національної поліції та громадських організацій в ефективному реагуванні, розслідуванні та підтримці жертв злочинів ненависті.

 IMG 0110-6

Місцевими громадськими активістами, адвокатами та правозахисниками обговорювалися проблемні питання захисту найбільш вразливих категорій осіб та соціальних груп; специфіка злочинів ненависті проти ЛГБТ-спільноти; дискримінації людей з інвалідністю тощо.    


Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua/ua/