назад

Відбулося засідання Круглого столу за темою «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?»

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1114/IMG_20171113_111815.jpg{/gallery}

13 листопада 2017 року, у приміщенні актового залу Головного територіального управління юстиції у Харківській області відбулося засідання Круглого столу за темою «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?».

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1114/IMG_20171113_111815.jpg{/gallery}

13 листопада 2017 року, у приміщенні актового залу Головного територіального управління юстиції у Харківській області відбулося засідання Круглого столу за темою «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?».

Захід був організований Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, за підтримки – Проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» і Міжнародного фонду «Відродження».

Модерував захід директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка.

В Круглому столі прийняли участь, в якості доповідачів, начальник управління «Харківська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Ростислав Росоловський, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Кожем’яка та заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахиж, в.о. директора Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Перепелиця.

Серед учасників, також, були присутні працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській, представники місцевих центрів (бюро), громадських організацій та органів місцевого самоврядування. 

З вітальним словом виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, який представив учасникам доповідачів та розповів про важливість забезпечення сталого функціонування  системи надання безоплатної правової допомоги, про перспективу розширення сфер її діяльності з метою задоволення правових потреб громад та можливої участі в цьому органів місцевого самоврядування. Анатолій Бородавка подякував усім учасникам за проявлений до теми інтерес та за прийняття запрошення до участі в заході.

{module 2017-11-13 засідання Круглого столу}

На початок заходу відбулася презентація методичних рекомендацій «Програма надання безоплатної вторинної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування», в ході якої Наталя Кожем’яка розповіла про реформи забезпечення доступності безоплатної правової допомоги для мешканців кожної територіальної громади та програми з надання безоплатної правової допомоги, як інструменти створення та розвитку інтегрованої системи правової допомоги. Також, Наталя Кожем’яка звернула увагу на  обов’язок органів місцевого самоврядування надавати безоплатну первинну правову допомогу та про взаємодію органів місцевого самоврядування з діючою системою надання безоплатної правової допомоги.

В ході тематичного обговорення, були розглянуті успішні практики такої взаємодії між системою безоплатної правової допомоги та органів місцевого самоврядування, щодо забезпечення реалізації згаданих програм.   

Ростислав Росоловський анонсував відкриття «Харківської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи», яке імовірно відбудеться в грудні місяці поточного року. Він розповів про концепцію та напрямки роботи «Платформи» та запросив учасників до співпраці.

Наприкінці заходу відбулася панельна дискусія, в ході якої учасники поділилися позитивним досвідом роботи в даних напрямках, обмінялися думками, проаналізували виявлені під час обговорення проблеми  та можливі шляхи їх подолання. В цілому, висока інтенсивність групової взаємодії під час заходу, активність і самостійність учасників вказує на те, що заходи такого роду є необхідним елементом розвитку та функціонування правової системи на користь суспільства та громад, зокрема.

Директор Регіонального центру висловив думку про необхідність проведення, і в подальшому, заходів з залученням представників органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань та ін., з метою плідної співпраці над спільною справою.


 

Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях: 

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх 

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua