назад
31.03.17

Відбулося засідання Полтавської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення

20170328 140620

28 березня 2017 року відбулося перше в цьому році засідання  Полтавської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення (далі – МКМР),  в якому взяв участь перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа.

Засідання відбулося під головуванням  заступника голови Полтавської обласної державної адміністрації – голова МКМР Олега Пругла.20170328 142025

Відповідно до порядку денного  на засіданнірозглядалося питання  про стан виконання Програми правової освіти населення області в 2016 році.  З доповідями з даного питання виступили відповідальні виконавці Програми правової освіти населення області на 2016 -2020 роки.

Олена Давиденко, начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Полтавській області  доповіла про роботу Головного управління юстиції у Полтавській області у напрямі реалізації основних заходів Програми, зокрема проведення правопросвітницьких заходів, здійснення виступів у засобах масової інформації тощо.20170328 145533

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа поінформував членів МКМР про роботу Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД , бюро правової допомоги щодо виконання основних заходів  Програми правової освіти населення області, окремо наголосив на важливості напряму правопросвітництва у регіоні. Протягом минулого року  зусилля фахівців системи БВПД області були активізовані на проведення заходів для посилення правової спроможності територіальних громад.  У рамках реалізації Програми правової освіти населення області на 2016-2020 роки, протягом IV кварталу 2016 року за ініціативи Регіонального центру, Полтавської обласної ради та за підтримки Полтавської обласної державної адміністрації проведено цикл кущових семінарів на тему: «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині». Протягом 2016 року такі  заходи відбулися у м. Миргороді, Лубнах, селищах Машівка та Нові Санжари.

Метою даних семінарів було проведення конструктивного діалогу та системної співпраці між Регіональним центром, місцевими центрами, бюро правової допомоги та представниками органів виконавчої влади, територіальних громад у напрямі  надання правової допомоги не лише конкретним громадянам, а й робота щодо посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад. Реалізація вищезазначених завдань здійснювалася шляхом діяльності бюро правової допомоги у регіоні, максимального використання їх потенційних можливостей для захисту прав громадян та територіальних громад.  23 березня 2017 року відповідний семінар відбувся у м. Гребінці. Крім того, фахівцями системи БВПД області проводилася активна робота щодо надання методичної допомоги  представникам органів місцевого самоврядування у вигляді методичних матеріалів на правову тематику, які розроблялися Регіональним, місцевими центрами з надання БВПД та бюро правової допомоги.

Під час виступу Микола Лахижа також наголосив тому, що протягом 2016 року місцевими центрами Полтавської області проведено ефективну роботу у напрямку залучення ресурсів органів місцевого самоврядування. Так, на Полтавщині протягом 2016 року прийнято 19 районних на 2 міські Програми правової освіти, якими передбачено виділення коштів у сумі 822 644 грн. для реалізації основних заходів Програм. З початку року спостерігається тенденція щодо прийняття програм правової освіти на правової допомоги сільськими та селищними радами області.  Головними виконавцями заходів програм є представники бюро правової допомоги. Крім того, активна робота проводилася фахівцями МЦ та бюро  Полтавської області у напрямі  включення до складу міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення при районних та міських радах.20170328 142635

«Питання щодо виконання та прийняття  Програм правової освіти населення є дуже важливим для нас, адже одним  із першочергових завдань, яке постає перед системою БВПД у 2017 році є підвищення правової спроможності територіальних громад, а прийняття програм, виконання основних заходів  та виділення коштів на їх реалізацію, дозволяє акумулювати зусилля  органів виконавчої влади та місцевого самоврядування задля досягнення цієї мети», – зазначив Микола Лахижа.

На засіданні Полтавської обласної МКМР з правової освіти населення було розглянуто питання національно – патріотичного виховання дітей та молоді як основи формування громадянської самосвідомості. Про роботу в цьому напрямку проінформував присутніх Сергій Рибалко, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації.

Кандидат наук державного управління, доцент кафедри державного управління і права Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Інна Кульчій доповіла про проведення науково-практичних конференцій, круглих столів, тренінгів, присвячених проблемам розвитку правової освіти, визначним подіям у житті держави.

З інформацією про проведення в Коледжі управління, економіки і права ПДАА правоосвітньої роботи в рамках діяльності «Юридична консультація» присутніх ознайомила Олена Козаченко, директор Коледжу управління, економіки і права ПДАА.

 За результати проведення засідання прийняті відповідні рекомендації, які будуть направлені членам МКСМР з правової освіти населення до відома та виконання.20170328 140620

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Довідково. Полтавська обласна МКМР з правової освіти населення є постійно діючим консультативно-дорадчим органом при обласній державній адміністрації.

 Основними завданнями МКМР  є:

координація діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, навчальних та культурних закладів, наукових установ, видавництв та видавничих організацій, засобів масової інформації у сфері  правової  освіти  населення;

надання методичної допомоги органам  виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, об’єднанням громадян, навчальним та культурним закладам  у проведенні роботи з підвищення правової свідомості і правової культури населення;

розробка  пропозицій  (рекомендацій)    щодо    удосконалення правової навчально-виховної роботи;  

 поширення досвіду з питань правової освіти населення.

До складу Ради входять керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів облдержадміністрації, навчальних закладів, установ та організацій, зокрема, і керівництво Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.