назад

Відбувся круглий стіл за підсумками роботи Чернігівського місцевого центру з надання БВПД

P101025327 січня 2016 року Чернігівським місцевим центром з надання БВПД в будинку засідань Чернігівської обласної ради було проведено круглий стіл на тему: “Підсумки роботи Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за ІІ півріччя 2015 року».
Участь у круглому столі взяли: директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко; начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Юлія Бойко; начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Олена Михайленко; Регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області Алла Лепеха; юрист громадської організації “MART ” Дмитро Шумар; юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Тухан Едієв, адвокат Вадим Акуленко; представники ЗМІ.

З вітальними словом перед учасниками круглого столу виступив директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД, який нагадав присутнім, що Центр вже понад півроку забезпечує доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, передбачене статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (далі — Закон). Також Володимир Бобруйко довів до відома присутніх, що протягом звітного періоду до Центру надійшло 613 звернень, з яких: по 544 надано роз’яснення, 8 звернень спрямовано до інших установ, 61 письмове звернення прийнято Центром до розгляду. В основному до Центру за наданням консультацій і роз’яснень з правових питань звертались люди віком від 35 до 60 років та старші 65 років, більшість з яких – жінки. За категорією звернень переважали питання, які охоплюють житлові, договірні, спадкові, трудові, сімейні, інші цивільні відносини, а також питання соціального забезпечення.
Центром видано 59 доручень для підтвердження повноважень адвоката для здійснення представництва інтересів особи в судах, органах державної влади, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Рішення про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги не приймались.
За ІІ півріччя 2015 року Центр налагодив партнерські відносини та вже співпрацює з 122 установами та організаціями, серед яких органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, інші державні та недержавні установи, громадські організації, засоби масової інформації тощо.
Після виступу директора адвокат Вадим Акуленко розповів про свої успішні практики як адвоката системи БВПД. Окрема увага була приділена питанням захисту своїх прав учасниками АТО. Вадим Акуленко зазначив, що дана категорія громадян повною мірою повинна користуватись правовими послугами, які надає Чернігівський місцевий центр, оскільки є вже позитивні приклади.
Юрист Дмитро Шумар погодився з думкою адвоката та навів приклади вирішення проблемних правових питань, з якими стикаються учасники АТО.
Учасники круглого столу обговорили необхідність внесення змін до Закону, які б передбачали надання учасникам бойових дій, у тому числі учасникам АТО, всіх видів правових послуг (чинна редакція Закону обмежує таке право лише наданням безоплатної правової допомоги в частині вирішення питань, пов’язаних із їх соціальним захистом).
Також були обговорені питання щодо захисту своїх прав внутрішньо переміщеними особами. Юрист Тухан Едієв відмітив, що ця категорія громадян також потребує врегулювання законодавчих норм, оскільки на даний час не належать до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, а також навів приклади правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.
Алла Лепеха звернула увагу на питання надання правової допомоги особам, документи яких втрачено. Наприклад, такими особами є не тільки внутрішньо переміщені, а й бездомні. Ця категорія фактично позбавлена можливості скористатись правом на БВПД, адже для її надання необхідно подати документ, що посвідчує особу. Регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини запропонувала провести круглий стіл з обговорення шляхів вирішення цієї проблеми за участю представників Державної міграційної служби України. Учасники підтримали дану пропозицію та виразили готовність до участі в цьому заході.
Наприкінці директор Центру Володимир Бобруйко зазначив: “Шість місяців показали, що система надання безоплатної вторинної правової допомоги працює, до нас звертається велика кількість людей, які потребують отримання цієї допомоги, збільшується кількість успішних справ надання правової допомоги адвокатами за дорученнями Центру. Виходячи з норм статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» фактично кожна шоста людина має право на безоплатного адвоката і одним із основних завдань які ми ставимо — це довести до відома цих людей що вони мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та роз’яснити їм порядок отримання цієї допомоги”.
По закінченню дискусії учасники висловили готовність до подальшої співпраці та проведення спільних заходів.