назад

Відбувся семінар для адвокатів “Законодавче забезпечення та захист прав людини у сфері охорони здоров’я”

    06 грудня 2017 року в приміщенні Ради адвокатів Київської області у м. Київ по вул. Кирилівська, 15 Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області проведено семінар-тренінг для адвокатів, що працюють в системі безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області, під назвою “Законодавче забезпечення та захист прав людини у сфері охорони здоров’я”.
    Метою проведення заходу було розкрити особливості правореалізації і правозастосування у сфері охорони здоров’я, сприяти підвищенню рівня знань адвокатів з питань медичного права, механізмів захисту прав людини та практичного застосування рішень ЄСПЛ у цій сфері.

    Захід відбувся завдяки підтримці Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, Всеукраїнської благодійної організації “Українська фундація правової допомоги” та Ради адвокатів Київської області.
    З вступним словом під час відкриття заходу виступив директор Регіонального центру з надання БВПД у Київській області Віктор Кіккас.
    Лектор Ірина Сенюта, адвокат, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, президент ВГО “Фундація медичного права та біоетики України”, член Правління Міжнародного фонду “Відродження”, Дорадчої ради при Комітеті ВРУ з питань охорони здоров’я, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри медичного права Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького розповіла про законодавство, що регулює питання прав людини у сфері охорони здоров’я; про проекти актів законодавства, які схвалені Верховною Радою України та знаходяться на підписі у Президента України, зокрема Закон про медичну реформу і Закон про сільську медицину; про новели в законодавстві стосовно питань діяльності установ охорони здоров’я, зокрема в частині отримання ними фінансової та управлінської автономії.
Багато уваги приділено НПА, які регулюють питання якості медичної допомоги, програми реімбурсації «Доступні ліки»; функціонування інституту сімейних лікарів, вторинної та третинної медичної допомоги в контексті медичної реформи; електронізації охорони здоров’я, експертизи та згоди пацієнта на медичне втручання тощо.

    Особливу увагу слухачів лектор зосередила на способах і механізмах отримання та надання медичної інформації у контексті загальних норм та спеціальної регламентації щодо розголошення персональних даних з урахуванням стратегії дотримання прав людини.

    Окрім того, в ході заходу Ірина Сенюта здійснила глибокий аналіз національної судової практики з медичних справ та практики ЄСПЛ у сфері охорони здоров’я, поділилась можливістю використання зібраних та систематизованих рішень судів І інстанції, судів апеляційної інстанції, рішень Верховного суду України та Конституційного суду України, рішень Європейського суду з прав людини в науково-практичному журналі “Медичне право” та на сайті ГО “Фундація медичного права та біоетики України”.
    Дякуємо Ірині Сенюті за змістовний і корисний матеріал та поради щодо практичного застосування!