назад

Відбувся семінар «Місце та роль системи БПД у сприянні реалізації адміністративно-територіальної реформи на Львівщині»

seminar 118 квітня 2017 року Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області організовано навчання для фахівців місцевих центрів щодо ролі системи безоплатної правової допомоги в процедурі формування спроможних територіальних громад та поширенні інформації про реформу децентралізації серед населення Львівщини.

До участі у навчанні залучено кращих фахівців з питань реалізації реформи: радника голови Львівської обласної державної адміністрації з питань децентралізації, керівника Офісу реформ у Львівській області Віталія Корецького та головного спеціаліста відділу правового забезпечення юридичного управління апарату Львівської обласної державної адміністрації Оксану Бакун.

Зі вступним словом виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин, який розповів про важливість функції, покладеної на структури системи безоплатної правової допомоги, щодо роз’яснення змісту основних реформ Уряду України.

«Цей новий напрям роботи вкрай необхідний на шляху європейського розвитку нашої державності, оскільки реформування зачіпає важливі сфери життєдіяльності людей і є непопулярним серед населення, тому є необхідність доведення до простих людей потребу їх проведення, бо іншого шляху немає», – відзначив Ігор Микитин.

У свою чергу Оксана Бакун поінформувала присутніх про нормативно-правову базу проведення адміністративно-територіальної реформи на Львівщині та процедуру об’єднання територіальних громад. Зокрема, зупинилась на аналізі Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” та постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад”; процедуру формування Перспективного плану об’єднання територіальних громад Львівщини та формування спроможних територіальних громад; роль Львівської обласної державної адміністрації в механізмі реалізації адміністративно-територіальної реформи та взаємодії з іншими учасниками реформування (33 розпорядження Голови ЛОДА з питань утворення об’єднаних територіальних громад).

seminar 4

Варто зазначити, що сьогодні на Львівщині створено 22 територіальні громади (15 громад у 2015 році, 7 громад у 2016 році):

Бабинська територіальна громада (2015);
Бісковицька територіальна громада (2015);
Вільшаницька територіальна громада (2015);
Воле-Баранецька територіальна громада (2015);
Гніздичівська територіальна громада (2015);
Грабовецька територіальна громада (2015);
Давидівська територіальна громада (2016);
Дублянська (селищна) територіальна громада (2015);
Жовтанецька територіальна громада (2016);
Заболотцівська територіальна громада (2015);
Луківська територіальна громада (2015);
Міженецька територіальна громада (2015);
Мостиська територіальна громада (2016);
Нижанковицька територіальна громада (2016);
Новокалинівська територіальна громада (2015);
Новоміська територіальна громада (2015);
Новострілищинська територіальна громада (2015);
Судововишнянська територіальна громада (2016);
Тростянецька територіальна громада (2015);
Ходорівська територіальна громада (2016);
Чукв’янська територіальна громада (2015);
Шегинівська територіальна громада (2016).

Крім цього, 30 квітня 2017 року призначено перші вибори депутатів Розвадівської сільської, Великолюбінської, Магерівської селищних рад територіальних громад і відповідних сільського, селищних голів.

Радник голови ЛОДА з питань децентралізації Віталій Корецький розповів про фактичний стан адміністративно-територіальної реформи на Львівщині. Він, зокрема, повідомив, що область завершила доопрацювання перспективного плану об’єднання територіальних громад (ОТГ). Він передбачає створення близько 90 громад.

seminar 2

За словами Віталія Корецького, основною метою доопрацювання перспективного плану є не допустити створення дрібних і фінансово неспроможних громад. «Тільки економічно спроможна громада може генерувати податки – наголосив п. Віталій. – Станом на сьогодні є 22 об’єднані територіальні громади, що становить 10% від усієї площі громад та 6% населення області».

Найгострішою проблемою створення нових ОТГ є необхідність надання згоди на це усіх без винятку місцевих рад, які передбачені у перспективному плані, оскільки лише у такому випадку об’єднана громада зможе скористатися фінансовими можливостями об’єднання.

seminar 3

Роль системи БПД у формуванні спроможних територіальних громад розкрив начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру Орест Шот, який зазначив, що юридично процес розпочався з рішення Львівської обласної ради від 2 червня 2015 року, яким взято до відома Перспективний план об’єднання територіальних громад Львівщини, запропонований Львівською обласною державною адміністрацією.

Львівська обласна державна адміністрація забезпечувала подання проекту Перспективного плану спроможних територіальних громад Львівщини до Кабінету Міністрів України для прийняття відповідного рішення.

Орест Шот звернув увагу присутніх на те, що організація циклу системних заходів щодо роз’яснення основних реформ уряду затверджена Головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою у Регіональному плані заходів, спрямованих на популяризацію європейських принципів місцевої демократії та підтримку добровільного об’єднання територіальних громад на 2017 рік та затвердженому директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігорем Микитиним Регіональному плані надання безоплатної правової допомоги у Львівській області на 2017 рік.

Як підкреслив Орест Шот, на систему БПД покладено завдання з проведення правопросвітницьких заходів для громад та спільнот, зокрема, щодо змісту основних реформ, що проводяться Урядом України. Для цього здійснюється моніторинг діяльності органів влади новоутворених громад – аналіз актуальних питань в територіальних громадах, правових консультацій та інформації для їх вирішення, розповсюджується інформація щодо змісту основних реформ, що здійснює Уряд шляхом підготовки окремих узагальнених матеріалів та поширення їх в партнерських організаціях та громадах, постійно здійснюється актуалізація паспортів.

Також він нагадав про важливість інформаційно-просвітницького сприяння добровільному об’єднанню територіальних громад, у тому числі інформування громадськості щодо питань реформування місцевого самоврядування через засоби масової інформації, а також налагодження постійного зворотнього зв’язку з громадськістю. В цьому аспекті не менш вагомою є співпраця системи БПД з громадськістю через участь у різноманітних заходах, семінарах, нарадах, в т.ч. з Центром розвитку місцевого самоврядування (U-LEAD), ГО “Європейський діалог”, ГО “Центр громадських ініціатив”, Громадською радою при Львівській ОДА, Асоціацією Місцевих Рад “Ради Львівщини”, Львівським регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Львівським регіональним відділенням Асоціації Міст України та іншими.

Підводячи підсумки роботи, Орест Шот зазначив, що навчальний семінар, ініційований місцевими центрами, сприятиме посиленню роботи структур системи БПД в роз’ясненні основних положень адміністративно-територіальної реформи та фактичного стану її реалізації, зокрема, на Львівщині. Адже від цього залежить нормальне функціонування новоутворених об’єднаних громад та їх здатність якісно та ефективно забезпечувати економічні, культурні та соціальні потреби кожного мешканця.

Разом з тим необхідно забезпечити надання кваліфікованої правової допомоги кожній людині, котра звернеться до місцевого центру чи бюро правової допомоги у разі порушення в процесі проведення реформи її права чи охоронюваного законом інтересу.

Нагадаємо, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області знаходиться за адресою:
м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).