назад

Відкрита зустріч зі студентами на тему: “Гендерна рівність в Україні: національні особливості та сучасні виклики”

Вже багато років поспіль Україна підтримує європейські цінності, серед яких гендерна рівність займає особливе місце. Наша країна цілеспрямовано проводить політику впровадження паритетних гендерних відносин в усіх сферах. Питання рівності між чоловіками і жінками обов’язково враховуються при розробці та впровадженні законодавчих актів.
15 вересня відбулась відкрита зустріч студентів Державного Університету імені Івана Франка із заступницею директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталією Радушинською.
Під час інтерактивної лекції майбутні правники отримали відповіді на питання:
– що таке стать і ґендер, ґендерна рівність і дискримінація за ознакою статі?
– чому гендерні стереотипи сприяють дискримінації?
– яка ситуація з гендерною рівністю в українському суспільстві та світі?
– чи існує зв’язок між гендерною рівностю і державною політикою та чому важливо дотримання ґендерного паритету для побудови економічно розвиненої країни?
«Багато людей бояться слова «ґендер» і не розуміють його відмінності від терміну «стать». Як правило людині притаманно боятись того, чого вона не розуміє. Коли ми говоримо про «стать», то маємо на увазі біологічні характеристики, притаманні жінкам і чоловікам від народження. Вживаючи термін «ґендер» ми маємо на увазі соціальні ролі, які обираємо під час життя, співвідношення сил між жінками й чоловіками у різних його сферах. Ґендерна рівність означає, що всі люди матимуть однакові можливості для самореалізації в усіх сферах життя. Це паритетні відносини, в яких є свобода вибору, діалог та домовленість враховувати інтереси і потреби незалежно від статі. Від ґендерної рівності виграють всі», – зазначила представниця системи БПД.
Вона також зауважила, що особи, які постраждали від ґендерно обумовленого насильства, мають право на безоплатну правову допомогу. А згодом, під час жвавої дискусії, відповіла на чимало питань .