назад

Відкритий урок для студентів Старовижівського професійного ліцею

SAM 4341У рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та з метою підвищення рівня правової обізнаності студентів Старовижівського професійного ліцею, 19 січня 2018 року головним спеціалістом Старовижівського бюро правової допомоги проведено відкритий урок на тему: «Захист інтересів особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок».

У ході відкритого уроку головний спеціаліст Старовижівського бюро правової допомоги Тетяна Штик наголосила на тому, що кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Крім того, кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

SAM 4341

Працівник Старовижівського бюро правової допомоги наголосила студентам на тому, що у зв’язку з активним розвитком засобів масової інформації, Інтернету, вдосконаленням технічних засобів, за допомогою яких проводиться збирання, зберігання, оброблення та поширення інформації, в Україні існує нормативно-правове регулювання суспільних відносин, пов’язаних з інформацією про людину.

Головний спеціаліст Старовижівського бюро правової допомоги акцентувала увагу на тому, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, на конференціях, на мітингах та інших заходах публічного характеру. За таких обставин фізична особа вважається такою, що погодилась на зйомку, поки вона не висловить своє заперечення проти цього. Разом із тим, фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов’язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

SAM 4345

На завершення лекції працівник Старовижівського бюро правової допомоги довела до відома ліцеїстів інформацію про діяльність Бюро, окреслила його основні завдання. Пояснила, які правові послуги включає безоплатна правова первинна та вторинна допомога, хто є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, який порядок звернення за її наданням.

Вкінці лекції студентам було роздано інформаційні матеріали з циклу «Я МАЮ ПРАВО!» та брошури з інформацією про безоплатну правову допомогу.

Довідково:
Старовижівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Стара Вижівка, вул. Незалежності, 52, тел. (03346) 2-14-75.