назад
15.09.22

Відновне правосуддя для неповнолітніх: онлайн – вебінар для волонтерів на Сумщині

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення*: про пілотний проєкт, досвід та перспективи, саме на таку тему проведений онлайн-вебінар фахівцями Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області для волонтерів системи БПД Сумщини.

 «Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» зарекомендував себе як ефективний механізм протидії дитячій злочинності»,- із таких слів директорки Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олени Демченко розпочався онлайн захід.

Протягом зустрічі учасників проєкту «Волонтер БПД» проінформували про те, що таке відновне правосуддя та у чому суть пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», які результати його впровадження на Сумщині.

Також начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Володимир Лящевський наголосив, що для застосування Програми у конкретному кримінальному провадженні повинні бути такі умови:

  1. наявність потерпілої сторони;
  2. неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок чи злочин невеликої тяжкості;
  3. визнання неповнолітнім факту вчинення правопорушення;
  4. наявність згоди неповнолітнього та потерпілого на участь у програмі.

«Програма дає можливість не тільки неповнолітній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, пройти ресоціалізацію, сформувати свідому законослухняну поведінку та не допускати повторних правопорушень, а й  потерпілій стороні отримати повне відшкодування завданої їй шкоди та повернути відчуття безпеки»,- акцентував спікер.

Володимир Лящевський детально розповів про принципи та етапи медіації в контексті Програми та про досвід пілотного проєкту в області. Фахівець привів приклади успішних кейсів пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Окрім того, під час  зустрічі юрист зупинився на перспективах подальшого впровадження Програми та стані її реалізації під час воєнного стану.

«Основною метою сьогоднішнього заходу – є сприяння в інформуванні як найбільш ширшого кола осіб, в чому безпосередньо можуть допомогти волонтери БПД Сумщини»,- підсумувала заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва.

По завершенню онлайн-вебінару учасники мали змогу задати питання спікерам та отримати додаткову інформацію із практики впровадження пілотного проєкту на території Сумщини.

 

Довідково:

*Програма відновлення для неповнолітніх впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Спільний наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» № 172/5/10 був підписаний 21 січня 2019 року.