назад

Відновне правосуддя для неповнолітніх: переваги застосування

Профілактика правопорушень серед населення – це сукупність державних і громадських заходів, спрямованих на нейтралізацію причин та умов правопорушень і злочинності. Складовими цієї важливої справи є формування у громадян загальноприйнятих у суспільстві потреб та інтересів, підвищення їх правосвідомості, адже правова освіта здатна попередити окремі життєві трагедії, що виникають через незнання законів.

Тож, з метою підвищення рівня правової обізнаності громадян, помічник юриста сектору «Кам’янське бюро правової допомоги» Смілянського місцевого центру з надання БВПД Ірина Токарь провела лекцію з трудовим колективом Черкаського районного сектору № 3 філії ДУ «Центр пробації», працівником Служби у справах дітей виконавчого комітету Кам’янської міської ради та підобліковими особами центру пробації на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх».

У більшості випадків неповнолітні вчиняють злочини через незнання законодавства та задля ствердження себе у певному колі знайомих. Враховуючи такі аспекти, та беручи до уваги факт того, що суворе покарання не завжди є запорукою виправлення неповнолітнього, слідуючи кращим європейським та світовим практикам, з 2019 року в Україні було впроваджено проєкт  «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що являє собою сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів.

Для застосування Програми у конкретному кримінальному провадженні повинні бути такі умови:

  1. наявність потерпілої сторони;
  2. неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок чи злочин невеликої тяжкості;
  3. визнання неповнолітнім факту вчинення правопорушення;
  4. наявність згоди неповнолітнього та потерпілого на участь у програмі.

«Дана програма являється методом примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, який дозволяє дітям, що допустили помилку продовжувати навчатися у звичних навчальних закладах та не розлучатися з близькими. Але не варто вважати, що відновне правосуддя – це спосіб уникнути відповідальності, навпаки це інструмент для глибокого усвідомлення наслідків злочину та спроби виправити ситуацію», – зазначила Ірина Токарь.

Застосування «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» дає дві основні переваги для сторін провадження.

Перша — це інструмент медіації, який є добровільною та конфіденційною процедурою за участі нейтрального посередника, що забезпечує екологічну комунікацію між сторонами для можливості дійти згоди щодо відшкодування завданої шкоди.

Залучення обох сторін конфлікту до «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» створює можливість діалогу між потерпілим і правопорушником, перетворює протистояння між ними на спільну діяльність з розв’язання конфліктної ситуації.

Друга — це компонент ресоціалізації неповнолітнього — ужиття відновних індивідуальних заходів, спрямованих на дитину, які дають їй можливість усвідомити і виправити негативну ситуацію, яка склалася для потерпілого та громади: відшкодувати шкоду, пройти соціальну адаптацію у громаді.

Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації – має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.

Перелічені переваги відрізняють Програму від звичайного карального методу та відображають наявність в ній комплексного підходу до застосування дружньої до дитини системи правосуддя та раннього виведення її з кримінального провадження.

Довідково.

Програма відновлення для неповнолітніх впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Спільний наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» № 172/5/10 був підписаний 21 січня 2019 року.