назад
10.03.23

Відновне правосуддя для неповнолітніх: як це працює в умовах війни

Юний вік, несвідомість, емоційність та категоричність підштовхують неповнолітніх до вчинення правопорушень, які потім впливають на все їхнє подальше життя. Відновне правосуддя – це можливість, яка надається неповнолітнім особам стати не засудженими у юному віці, зробивши висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків і правопорушень.

Пілотний проект  «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» почав успішно реалізовуватись системою безоплатної правової допомоги з 2019 року в 6-ти регіонах, а з 2020 року поширився на всю територію нашої держави. Основна мета Програми – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя.

Задля  підвищення правової обізнаності неповнолітніх підоблікових пробації фахівчиня Карлівського бюро правової допомоги Сніжана Вітюгіна спільно з провідним інспектором Полтавського районного сектору №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Інною Наконечною провели семінар на тему  «Відновне правосуддя для  неповнолітніх: як це працює в умовах війни».

Даний проект передбачає застосування процедури медіації – добровільної, позасудової процедури, під час якої неповнолітній, який є підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення, та потерпілий за допомогою посередника намагаються врегулювати конфлікт шляхом укладення угоди про застосування Програми.

Фахівчиня звернула увагу присутніх на умови, за наявності яких може бути застосована дана програма:

 «Для того, щоб долучитися до участі у Програмі  необхідна   наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;  вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;  потрібне визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

Також потрібна згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.» – додала Сніжана Вітюгіна.

Довідково. Протягом 2022 року учасниками Програми на Полтавщині стали 7 неповнолітніх. З моменту реалізації Програми  10 неповнолітніх.