назад

Надання допомоги у забезпеченні доступу до медіації є однією із безоплатних правових послуг, право на яку мають усі без винятку громадяни України та особи, які підпадають під її юрисдикцію. Закон України «Про медіацію», який набув чинності 15 грудня 2021 року передбачає, що процедура медіації, як один із видів альтернативного врегулювання спорів, може застосовуватися, в тому числі у цивільних та кримінальних справах.

Саме про медіацію, роль адвокатів – посередників в таких справах, успішні кейси системи БПД обговорювали в Тернополі представники системи безоплатної правової допомоги під час зустрічі з психологами, працівниками міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та управління сім’ї, молодіжної політики і захисту дітей міської ради.

Система безоплатної правової допомоги стоїть на захисті прав дітей, оскільки кожна дитина, її законні інтереси, права та свободи є пріоритетом. Так, завідувач сектору Тернопільського бюро правової допомоги Оксана Тесля розповіла про медіацію у вирішенні спорів в цивільних справах, про переваги вирішення конфліктів альтернативним шляхом, про роль медіатора у даному процесі та власні успішні кейси застосування такого інструменту тощо.

Що стосується медіації у кримінальних справах, то такий механізм дуже важливий для неповнолітнього, який скоїв суспільно небезпечне діяння, оскільки сприяє максимально ранньому виведенню дитини із кримінального процесу та ресоціалізацію її у суспільне життя.

Коли неповнолітній вчиняє кримінальне правопорушення, то він навряд чи в повній мірі усвідомлює наслідки свого вчинку, але такі дії дитини тягнуть за собою «не дитячу» відповідальність. Подібна поведінка може зіпсувати останній майбутнє, довівши її до в’язниці. Проте є альтернативний шлях, а саме відновне правосуддя, як один із інструментів медіації, коли дитині, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, надається можливість усвідомити вчинене правопорушення, створити простір для конструктивного діалогу з потерпілим, домовитися про той спосіб відшкодування збитків, який задовольнить постраждалу сторону.

Фахівець Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ольга Дубчак розповіла присутнім про суть та основну мету пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», про умови застосування та механізм її реалізації. Крім того, учасники зустрічі активно комунікували про роль психологів та соціальних працівників у заходах ресоціалізації дитини, які відображаються в Угоді про застосування Програми.

Присутні погодилися з твердженням, що застосування механізму відновного правосуддя та участь неповнолітнього у Програмі – це шанс не стати засудженим в юному віці, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків, щоб не повторити кримінальний досвід в майбутньому.

Соціальні працівники та психологи дізналися, що відновне правосуддя не виключає застосування покарання, але передбачає добровільність прийняття неповнолітнім відповідальності за скоєне та наміру усунути заподіяну шкоду і таким чином сприяє відновленню соціальних зв’язків та можливості примирення з потерпілим.

У підсумку учасники відмітили, що зустріч була дуже цікавою та пізнавальною, а інформаційні буклети системи БПД стануть у нагоді для подальшої роботи у сфері соціального захисту дітей. Психологи та соціальні працівники висловили бажання співпрацювати з системою БПД, як надійним партнером, у напрямку застосування Програми.

Довідково. «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» є пілотним проектом, який реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з 2019 року.