назад
20.11.19

Відновне правосуддя: коли за помилку не карають

Герої цієї публікації не знайомі між собою. Але хлопці мають багато спільного. Всі з Одещини, живуть у звичайних родинах, непогано вчаться, займаються спортом. І зробили однакову помилку у житті. Шанс її виправити надала програма відновлення для неповнолітніх.

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони. Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання ним факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі. Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, його можуть звільнити від кримінальної відповідальності і закрити кримінальне провадження.

Наполегливість, щоденні тренування та дисципліна. З цього складається життя Андрія. Хлопець професійно займається спортом, посідає призові місця на всеукраїнських змаганнях.

Олег має два захоплення – спорт на музика. І навіть не може визначити, що йому більше до вподоби. Крім цього, хлопець займається реставрацією виробів з дерева.

Сашко грає у футбольній команді. Стежить за всіма подіями у світі футболу, знає біографії всіх відомих гравців. Мріє навчатися у музичній школі.
Життя хлопців на «до» та «після» поділила однакова подія. Вони вдалися до угону авто. Не маючи на меті викрадення, просто покататися.

«Незаконне заволодіння транспортним засобом є «розвагою» молоді. Переважно, мотивом є пустощі, прагнення виділитися серед однолітків. Неповнолітні, як правило, займаються цим не для заробітку, а заради азарту, щоб отримати адреналін», – розповіла директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина.

Пустощі завершилися врученням підозри про вчинення кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.289 Кримінального кодексу України. Для хлопців виявилося несподіванкою що незаконне заволодіння транспортним засобом карається штрафом від однієї тисячі до однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Але все склалося інакше Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області отримав від прокуратури заяви потерпілих та неповнолітніх про участь у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Далі – укладена медіаційна угода між сторонами конфлікту. Після зустрічей з психологами розроблені програми з ресоціалізації неповнолітніх.

Хлопці проходили індивідуальні заняття з психологами, корекційні програми, навчальні тренінги. Олег пройшов стажування у якості волонтера у громадській організації.

Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується з березня цього року на базі системи з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.
Пілотний проєкт впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини».