назад

Відповідальність починається з дитинства

Дуже часто молоді люди, які вирішили створити сім’ю і зареєструвати шлюб, не задумуються над серйозністю такого вчинку. Особливо це відчутно, коли в подружжя народжуються діти. Адже не завжди батьки виконують належним чином свої батьківські обов’язки: забувають, не знають, чи не хочуть знати про відповідальне батьківство. На таку серйозну тему зі старшокласниками чернівецької школи №5 спілкувалися фахівці системи безоплатної правової допомоги та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернівецькій області.  

 

Що  для вас  означає сім`я? Чи є різниця між поняттями «сім`я» та «шлюб»?  Із таких запитань до учнів розпочала правопросвітницьку зустріч спеціаліст Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Ольга Волощук. Вона наголосила, що за законом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлено з вісімнадцяти років. Проте все частіше трапляються випадки, коли молоді люди приймають рішення зареєструвати шлюб ще до настання цього віку. «У такому разі для отримання неповнолітніми права на шлюб, їм необхідно звернутися до суду із заявою. Якщо особа досягла шістнадцяти років, за рішенням суду, їй можуть надати право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам», – зазначила фахівчиня.

Окрім того варто пам`ятати, що з сім’ї починається первинна соціалізація дитини. З перших днів появи дитини на світ саме сім’я покликана готувати її до життя, допомогти засвоїти позитивний досвід старших поколінь, набути власного досвіду поведінки й діяльності. Неповнолітні батьки мають такі ж права та обов’язки щодо дитини, які повнолітні, й можуть їх здійснювати самостійно. У свою чергу координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернівецькій області Богдан Бойко зосередив увагу школярів на їхніх правах. Адже відповідальність починається саме з дитинства.