назад

Візит Консультативної місії Європейського Союзу до Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області

1 IMG 01278 жовтня 2015 року з робочим візитом до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомогиу Запорізькій області завітали представники відділу регіонального співробітництва Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні.

КМЄС в Україні представляли: Хуліан Таленс – співробітник відділу регіонального співробітництва КМЄС, громадянин Іспанії, Ірина Григоренко – старший асистент з питань регіонального співробітництва КМЄС/Україна та Віра Коваленко – асистент відділу регіонального співробітництва КМЄС/Україна, а від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області: Павло Наливайко – директор Центру, Олександр Гришин – начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів,Володимир Антонцев – начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, Тарас Кириченко – начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації.

Метою візиту КМЄС в Україні було проведення поглибленого аналізу конкретних потреб Запорізької області у сфері цивільної безпеки та налагодження взаємодії з запорізькими партнерами, що забезпечують верховенство права.

На початку зустрічі з вітальною промовою виступив директор Регіонального центру Павло Наливайко, який представив команду і розповів про особливості надання БВПД у кримінальному, цивільному та адміністративному процесах, а також представив загальний стан надання БВПД у Запорізькій області, навівши статистичні дані щодо діяльності центру за останні 2,5 роки, а також навів приклади напрацьованої позитивної практики,зазначивши, що надання БВПД відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» стало величезним кроком уперед у правовій сфері нашої держави.

Представники КМЄС в Україніроз’яснили основні засади своєї діяльності, які полягають у консультуванні та наданні підтримки відповідним державним органам України в секторі цивільної безпеки в консультативному плануванні та послідовній реалізації їхніх комплексних і цілісних зусиль у реформуванні правоохоронних органів (міліції, державної прикордонної служби, служби безпеки) та органів системи верховенства права (судової системи та прокуратури), також в контексті наскрізних аспектів ефективного управління (боротьба з корупцією, права людини, реформа державного управління та стратегічні комунікації).

З метою отримання нашими гостями повного розуміння щодо організації і методів роботи Центру Олександр Гришин та Володимир Антонцев ознайомили присутніх з порядком інформування Регіонального центру про затримання осіб відповідно до вимог Порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів   України  від 28.12.2011 р. № 1363, порядку проведення щомісячних та квартальних звірок відомостей щодо кількості переданих і зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб органами подання інформації (МВС, УСБУ, прокуратура та інші), а також про взаємодію і співпрацю Регіонального центру з правоохоронними органами з вирішення інших нагальних проблем.

Колег відділу регіонального співробітництва КМЄС цікавили також питання взаємодії центру з органами державної влади та місцевого самоврядування, а також співпраці з громадськими об’єднаннями. На що Павло Наливайко відповів, що з цими органами підтримується тісний взаємозв’язок не тільки Регіональним центром, але й місцевими центрами з надання БВПД задля налагодження надання первинної правової допомоги громадянам Запорізької області.

Крім того, директор Регіонального центру наголосив на цікавих і вкрай потрібних змінах до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (наразі Урядом підготовлений законопроект і розглянутий Верховною Радою у першому читанні). Запропоновані зміни спрямовані на усунення соціальної несправедливості та забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги, зокрема, особам, які мають дохід, на рівні встановленого прожитого мінімуму або, навіть і більше, проте недостатній для самостійного залучення адвоката.

Гості Регіонального центру цікавились також масштабами надання БВПД, економічними критеріями (чи існують вони і на кого поширюються під час надання БВПД), гендерною політикою у системі безоплатної вторинної правової допомоги, відстоєнням прав та свобод людини під час обрання адвоката, захисту інтересів клієнта у випадках насильства у сім’ї.

На ці та інші нагальні питання під час зустрічі представникамКМЄС в Україніфахівці Регіонального центру надали обґрунтовані відповіді і висловили свої думки щодо вирішення їх у подальшому.

Представники Консультативної місії ЄС у свою чергу висловили своє задоволення від зустрічі та знайомства з керівництвом Центру, пообіцяли всіляку підтримку в наданні корисних рекомендацій та порад у сфері забезпечення цивільного захисту населення, а також побажали скоріших позитивних змін у налагодженні загальної ситуації в Україні.

2 IMG 0121

3 IMG 0122

7 IMG 0124

5 IMG 0111

6 IMG 0123

4 IMG 0107