назад

Вкотре Бердянський місцевий центр допомагає вимушеним переселенцям

z 2e99c6db



Вже майже четвертий рік поспіль продовжується антитерористична операція на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.  Мільйони людей  втратили свої домівки, роботу та нормальне життя. Але незважаючи на всі труднощі та поневіряння,  вони не втратили надію, переїздять до нових міст з бажанням дивитись впевнено в завтрашній день.

       На таке життя сподівалася й жіночка, яка звернулась до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області з питанням надання довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи. Жінка багато років жила і працювала в місті Донецьк, а після початку бойових дій вимушена була переїхати до Бердянську. Але, як виявилось, зазначена установа відмовила громадянці, мотивуючи тим, що жінка зареєстровано в смт Розівка Запорізької області, тому не має право ставати на облік як внутрішньо переміщена особа.

       Жінка вирішила відстоювати свої права та звернулася до Бердянського міськрайонного суду Запорізької області, де, нажаль, також зазнала поразки.

       У повному відчаї та в пошуках справедливості, жінка звернулась до Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці центру одразу зрозуміли, що конституційні права жінки порушені, адже відповідно до ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» адресою покинутого місця проживання особи вважається не місце реєстрації, а місце фактичного проживання на момент виникнення обставин збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи технічного характеру.

        Після підтвердження статусу особи, що має право на безоплатну вторинну правову допомогу, відповідно до наказу № 7/23-зв від 23.01.2017 року донеччанці було призначено, в якості представника, начальника відділу представництва Бердянського МЦ Олексія Кузьменко, який склав та подав апеляційну скаргу щодо скасування рішення суду першої інстанції.

      28 березня 2017 року, дослідивши матеріали справи та беззаперечні доводи апеляційної скарги, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі. Постанова Бердянського міськрайонного суду була скасована і визнана неправомірною, окрім цього, скасовано протокол засідання комісії з питань надання довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи. Також Апеляційний суд зобов’язав Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської  міської ради Запорізької області взяти жінку на облік як внутрішньо переміщену особу та видати відповідну довідку.

         Команда Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги закликає громадян не впадати у відчай і не опускати руки, система безоплатної правової допомоги завжди стоїть на захисті ваших прав і інтересів!

Також нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою:

Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)

Телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, 0950209918, 0960079909,

ел. пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua, скайп: berdyansk_center.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).