назад
04.12.17

Вперше у Чернівцях – з’їзд Асоціації юридичних клінік України

04.12.2017 Chernivsi 31-2 грудня 2017 року у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбувся З’їзд Асоціації юридичних клінік України (далі – З’їзд). Він покликаний популяризувати рух юридичних клінік в Україні та заохотити молодь надавати безоплатну правову допомогу найбільш незахищеним категоріям населення через юридичні клініки вищих навчальних закладів міста.

Обговорення результатів роботи юридичного клінічного руху України, найактуальніших питань функціонування юридичних клінік, їх участі у суспільних процесах та обрання голови Асоціації юридичних клінік України – не лише ці питання зібрали у Червоній залі національного університету науковців, зокрема викладачів з числа кураторів юридичних клінік України, а також представників Міністерства юстиції України, Асоціації юридичних клінік України, фахівців системи безоплатної правової допомоги, Української Гельсінської спілки з прав людини, студентів, загалом юристів і не лише.

04.12.2017 Chernivsi 4

З вітальними словами до учасників З’їзду звернулися ректор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Степан Мельничук, декан юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Петро Пацурківський, Директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома, виконавчий директор Асоціації юридичних клінік України Андрій Галай. Також на Skype-зв’язку перебував заступник міністра юстиції Гія Гецадзе.

Учасники мали змогу поділитись досвідом і напрацюваннями, які дали бажаний результат. Зокрема, мова йшла про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право». «Три місяці тому ми не могли уявити, що 10 листопада 2017 року проект «Я маю право» буде презентовано на національній раді реформ. Його презентував Павло Петренко. Було схвалено стратегію проекту і оголошено Президентом України наступний рік роком «Я маю право». Тобто маємо дуже великі досягнення і визнання на державному рівні», – розповіла радниця Міністра юстиції України Юлія Сергєєва.

В.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк нагадав про важливість цього проекту, покликаного навчити українців захищати свої права. «Я маю право» – є одним з дуже важливих проектів. Дійсно, у людей немає достатніх знань, щоб у конкретній ситуації діяти у правовий спосіб. Важливо «просто» мовою давати якісь конкретні алгоритми по абсолютно прикладним питанням. На це в тому числі спрямований цей проект», – зазначив Олексій Бонюк.

04.12.2017 Chernivsi 1

Також в.о. директора Координаційного центру висловив свою ідею щодо можливості включення Асоціації юридичних клінік України до проекту «Помічник адвоката системи безоплатної правової допомоги». Наразі йдеться лише про ідею такого проекту, який, на думку Олексія Бонюка, дозволить студентам-правникам, тобто саме майбутнім юристам, отримати можливість практики у якості помічника адвоката.

Своїми враженнями від з’їзду поділились учасники заходу. «Я нещодавно працюю у сфері юридичної клініки і для мене це вперше такий з’їзд, він дуже цікавий. Я дізнаюся, які є перспективи співпраці і розвитку нашої юридичної клініки. Чимало з цих ідей я дуже хочу реалізувати на базі нашої юридичної клініки», – розповіла завідувач лабораторії практичного права Львівського національного університету імені Івана Франка Наталія Гриценко. Декан юридичного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича Петро Пацурківський відзначив, що такі зустрічі допомагають обрати найкращі ідеї і втілювати їх на практиці: «Такі з’їзди безумовно потрібні, вони дозволяють підвести підсумки роботи, проаналізувати і з’ясувати, що добре, а над чим варто ще попрацювати, щоб скорегувати стратегію і практику, обмінятись досвідом – це та форма роботи, яка виправдана».

Програма з’їзду розрахована на два дні, а саме 1-2 грудня 2017 року. Окрім теоретичної частини, відбудуться майстер-класи з правозахисної тематики.

04.12.2017 Chernivsi 2

Захід організовано Асоціацією юридичних клінік України у співпраці з Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича, Українською фундацією правової допомоги та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                 Google Google+            тTwitter