назад

Всеукраїнський тиждень права: фахівці Першого дніпровського місцевого центру з надання БВПД звітують про проведену роботу

24879516 1490036257970482 2427704687112280991 oЩороку в Україні на честь проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини проводиться Всеукраїнський тиждень права. Мета цієї загальнодержавної акції – підвищення рівня правової освіти та правової культури громадян. Фахівці Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  активно долучилися до цьогорічного проведення Тижня права, який припав на період з 4 по 10 грудня.

Так, правники центру спільно з представниками Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та сектору ювенальної пробації провели ряд уроків “Права дитини” для учнів середніх загальноосвітніх шкіл де продемонстрували фільм «Ти і поліція: Правила спілкування». Для учнів професійно-технічних закладів пройшли семінари “Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх осіб” та показ відеоматеріалу “Діти за гратами”. У середній загальноосвітній школі №2 фахівці організували правовий квест для учнів 8, 9, 10, 11 класів під час якого школярі разом з викладачами відгадували ребуси, загадки з правової тематики, збирали пазли з українською символікою, дискутували та відстоювали свої правові та життєві позиції під час вирішення відповідних задач.

З лекціями-семінарами на тему «Законодавство України про власність та приватизацію державного та комунального майна» правники Першого дніпровського місцевого центру з надання БВПД відвідували сільські ради. Для батьків дітей, які перебувають на обліку служби у справах дітей, спільно з фахівцями Центру соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді пройшов виховний захід – бесіда щодо насильства в сім’ї з розкриттям видів, ознак та наданням практичних порад з протидії насильству.

До Міжнародного дня захисту людей з інвалідністю співробітники центру взяли участь у загальношкільній конференції «Діти з інвалідністю та захист їх прав» на базі ЗОСШ № 88 та провели лекцію для батьків та їх дітей на тему «Права дітей з обмеженими фізичними можливостями» та «Безоплатна правова допомога в Україні». У рамках заходу також пройшов круглий стіл «Механізми захисту прав людей з інвалідністю всередині закритих товариств та створених ними підприємств».

У районному центрі зайнятості м. Дніпра разом з представниками Ради молодих юристів правники організували семінар для ВПО та учасників АТО на тему «Як реалізувати свої права?». А учасники АТО Синельниківського району дізнались про свої права та можливість їх реалізації під час зустрічі на базі ГО «Ветерани АТО та учасники бойових дій Синельниківщини».

Для пацієнтів сайту замісної підтримувальної терапії спільно з представниками Регіонального центру з надання БВПД, Уповноваженого ВРУ з прав людини, управління захисту прав людини Національної поліції, адвокатами, що працюють в системі БВПД, на базі Дніпропетровського наркологічного диспансеру було проведено семінар на тему «Права людини під час затримання співробітниками поліції».

Правники системи БПД також долучились до акції «Напиши лист. Зміни життя!», що пройшла в Центрі Активного Громадянина громадської організації «Сила майбутнього». Це – глобальна та щорічна правозахисна кампанія, що присвячена Дню прав людини (10 грудня) та проходить у понад 200 країнах світу. Щороку за допомогою Марафону звільняють несправедливо засуджених, змінюють репресивні закони та допомагають жертвам порушень прав людини не здаватись.

Для маленьких мешканців будинку Благодійного фонду “Ясонька” фахівці центру провели правові ігри та запустили “Потяг безоплатної правової допомоги”. А ще протягом тижня постійно проводилися виїзні консультування на базі бібліотек, сільськи та селищних рад Дніпровського та Синельниківського районів, а також навчання користуванню електронними сервісами Мін’юсту. Усі заходи були спрямовані на те, щоб громадяни не лише розширювали свої правові знання, але й  навчилися  їх застосовувати.

Якщо вам потрібна правова інформація та консультація або якщо ваші права порушені, звертайтеся до Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2017/12/11{/gallery}