назад

Встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території – практика роботи фахівців системи БПД

Sworn TranslationДо Новомосковського бюро правової допомоги звернулася Марина О* яка хотіла встановити факт смерті на тимчасово окупованій території. 19 вересня 2015 року мати жінки померла, що підтверджується лікарським свідоцтвом про смерть, виданим центральною міською лікарнею так званої Донецької Народної Республіки, довідкою про причину смерті та свідоцтвом про смерть, виданим адміністрацією тієї ж ДНР.

Задля проведення реєстрації смерті матері в Україні Марина О* свого часу звернулася до Новомосковського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану, де їй було відмовлено. Через те, що факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території де неможливо отримати медичний документ, який повинен бути наданий відділу державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до глави 5, п. 1 «Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні».

У зв’язку з цим Марина О* вимушена була звернутися з заявою до суду. Відповідно до вимог ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Дослідивши матеріали справи та спираючись на чинні нормативно-правові акти, суд дійшов висновку, що медичне свідоцтво про смерть матері Марини О*, яке видане від імені Донецької Народної Республіки, є недійсним та не створює юридичних наслідків.

Завдяки правовій допомозі начальниці Новомосковського бюро правової допомоги Тамари Білокінь суд задовольнив позовні вимоги у повному обсязі, вимога про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території було теж задоволено.

Нагадаємо, що Другий дніпровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Слобожанський, 8, оф. 4. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00.Контактний телефон: (056) 725-02-84; (068) 946-51-26; електронна пошта: dnipro2.dnipro@legalaid.dp.ua.

Новомосковське бюро правової допомоги розташоване за адресою: м. Новомосковськ, каб. 112. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 93-750-84; електронна пошта: novomoskovske@legalaid.dp.ua.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.