назад

Видача паспортів для переселенців та мешканців ООС: що змінилось?

Верховна Рада прийняла Закон щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України (проект № 0933).

Закон «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» доповнено новою статтею, яка визначає особливості оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та внутрішнім переселенцям.

Оформлення документів здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), за місцем звернення особи чи її законного представника до уповноважених органів.

Оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які переселилися із зони проведення антитерористичної операції, здійснюється за фактичним місцем проживання, перебування особи.

Для внесення відомостей про місце проживання до документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають\проживали на неконтрольованій території Донеччини та Луганщини, або переселилися з такої зони, може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців.

Закон набуде чинності з дня, наступного за опублікуванням.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).