назад

Високопродуктивна, ефективна і якісна робота – запорука успіху

Нещодавно працівники Бериславського, Каховського місцевих центрів та підпорядкованих останньому Генічеського, Іванівського, Верхньорогачиського, Чаплинського і Новокаховського бюро правової допомоги продемонстрували високопродуктивний та якісний підхід до вирішення робочих питань і працювали з подвійною енергією, адже на них чекали два серйозних заходи: круглий стіл «Проблемні питання сьогодення в Україні» і тренінг із захисту виборчих прав, які пройшли базі Каховської міської ради.

Ініціатором круглого столу, який відбувся 26 червня, виступив Каховський місцевий центр з надання БВПД за сприянням Каховської міської ради.

Відкриваючи захід, в.о. директора Каховського місцевого центру з надання БВПД Руслан Поляков зазначив: «Немає безнадійних чи негативних питань. Завжди слід чітко роз’яснювати ситуацію клієнту і правильно організовувати робочий процес, оскільки якість наданих послуг є першочерговою ознакою, за якою клієнти формують свою думку про систему БПД».

В ході роботи фахівці системи БПД спільно з працівниками Каховської міської ради, Державної міграційної служби, Управлінням праці та соціального захисту населення, приватними нотаріусами обговорили актуальні питання, які виникають в практичній діяльності. Тим більше що їх тематика була запропонована саме працівниками центрів та бюро за попереднім вивченням правових потреб мешканців відповідних населених пунктів. Це проблемні питання, які виникають під час отримання паспорту, оформлення спадщини, піднімали й питання соціального захисту населення тощо.

Слід сказати, що наші колеги не залишилися байдужими до цих важливих питань: вони обмінювались думками, жваво дискутували, ділилися напрацюваннями і досвідом щодо вирішення проблем та усунення недоліків.

Тож мета круглого столу – а це не тільки обговорення проблемних правових питань, але і пошук шляхів їх вирішення, за словами Руслана Полякова, була досягнута. До того ж фахівці отримали багато корисної і необхідної в роботі інформації та підвищили рівень правової обізнаності з проблемних питань.

Переходячи до висвітлення другого заходу – тренінгу з питань виборчого права необхідно сказати, що він пройшов в рамках реалізації спільних ініціатив, закріплених Меморандумом про співпрацю між Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «Опора» та Координаційним центром з надання правової допомоги від 13.02.2019 року.
Навчання для фахівців системи БПД провів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» В´ячеслав Гусаков.

Презентуючи діяльність ВГО «Опора», В´ячеслав Гусаков коротко розказав про її місію і завдання, про проект «Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав». Але більш детально учасники тренінгу зупинились на основних положеннях законодавства про вибори, правах виборців та правових наслідках, які настають у випадку їх порушення: відповідальності політичних партій, адміністративній і кримінальній відповідальності та правових наслідкиах, які настають у результаті розгляду справ адміністративними судами.
За словами В´ячеслава Гусакова, присутні розглянули питання найпоширеніших правопорушень під час виборчого процесу, зокрема, питань, пов’язаних із незаконною агітацією та іншими адміністративними правопорушеннями, складання та уточнення списків виборців, тиску на виборців або спроб підкупу; говорили і про порушення в день голосування, зміну адреси голосування та особливості реалізації виборчих прав особами, які перебувають у місцях несвободи.

Окрему увагу спікер приділив темі реагування на звернення громадян та надання у зв´язку з цим первинної (консультації, у тому числі й щодо порядку та строків подання скарг, заяв, позовів виборцями, строки реагування та можливі правові наслідки розгляду таких заяв) та вторинної правової допомоги (складання заяв, скарг, звернень).

Окрім того, розібрали кейси щодо конкретних фактів порушень виборчих прав громадян, які мали місце в Херсонській області, а також щодо рішень, прийнятих судами області за такими фактами.