назад

Виїзне консультування мешканців Маньківського району

16 жовтня заступником начальника відділу Маньківське бюро правової допомоги Анною Яроцькою спільно з начальником відділу Держгеокадастру в Маньківському районі Черкаської області Віктором Гончаром проведено виїзне консультування громадян на базі Рогівської сільскої ради Маньківського району Черкаської області.

Під час прийому надано консультації з актуальних питань серед яких: порядок оформлення права власності на спадкове майно. Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Порядок оформлення спадкових прав має свої особливості. Цивільний кодекс передбачає дві підстави спадкування: за заповітом та за законом.

Під час консультування надано роз’яснення щодо подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини та переліку документів, які донеї додаються:

– витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який отримується за запитом нотаріуса;

– документів, що підтверджують ступінь споріднення спадкоємця зі спадкодавцем для визначення розміру ставки оподаткування майна, яке успадковується;

– документів, які свідчать про сплату державного мита, інших необхідних платежів для отримання свідоцтва про право на спадщину.

Окремо роз’яснено, що у разі відсутності правовстановлюючих документів або наявних у документах розбіжностей в частині зазначення особистих даних померлого власника майна,громадяни мають право звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності на майно в порядку спадкування та встановлення фактів, що мають юридичне значення.