назад

Визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням – позитивна практика Покровського бюро правової допомоги

cfba7ee94088156aef5d8e5c087382a6До Покровського бюро правової допомоги звернулася громадянка Валентина К* для отримання  допомоги у вирішенні питання, пов’язаного зі зняттям з реєстраційного обліку її невістки та онуки. Жінка розповіла, що з липня 2011 року невістка та онука виїхали на постійне місце проживання до Російської Федерації, проте на момент від’їзду не виписалися з житлового будинку, власницею якого вона є.

Для складання процесуальних документів та представництва інтересів громадянки Валентини К* у суді Павлоградським місцевим центром з надання БВПД було уповноважено начальника Покровського бюро правової допомоги Ольгу Єфіменко. Детально вивчивши обставини справи та надані клієнткою документи, фахівчиня підготувала до суду позовну заяву про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Правник спиралась на ст. 41 Конституції України та ст. 1 Першого протоколу до Конвенції  про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася 17 липня 1997 року відповідно до Закону України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», де закріплено принцип непорушності права приватної власності. Він. зокрема, означає право особи мирно володіти своїм майном і право власника володіти, користуватися та розпоряджатися своїм майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до Закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

У позовній заяві Ольга Єфіменко звернула увагу, що у відповідності до ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Згідно ст. 391 Цивільного кодексу України,  власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Ст. 450 Цивільного кодексу України визначено, член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Згідно з роз’ясненнями, викладеними у п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 квітня 1985 року № 2 «Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України», наявність чи відсутність прописки сама по собі не може бути підставою для визнання права користування жилим приміщенням за особою, яка там проживала чи вселилась туди як член сім’ї наймача (власника) приміщення, або ж для відмови їй у цьому. Водночас, відповідно до вимог ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» судове рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою є підставою для зняття з реєстрації місця проживання.

У підсумку за результатами розгляду справи Покровським районним судом Дніпропетровської області позовні вимоги клієнтки було задоволено повністю.

Нагадуємо, що безоплатну правову допомогу можна отримати у Покровському бюро правової допомоги за адресою: смт. Покровське, вул. Центральна, 30-а. Графік роботи: пн-чт: з 8.00 до 17.00, пт:  з 08.00 до 15.45. Контактні тел.: (05638) 2-18-45, (095) 390-10-33; електронна пошта: pokrovske@legalaid.dp.ua.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103 (цілодобово та безкоштовно)