назад

Вже влітку у Миколаївській області запрацюють бюро правової допомоги

21 квітня 2016 року у Миколаївському прес-клубі реформ в рамках інформаційної кампанії проекту USAID «Справедливе правосуддя» відбулося обговорення стратегії реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, а також вдосконалення системи он-лайн послуг. В цьому заході взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Чистий Валентин Олександрович, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Фірсова Інна Володимирівна, заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації  Решетілов Георгій Олександрович та координатор Миколаївської обласної громадської організації «Миколаївський прес-клуб реформ» Філінюк Олена Анатоліївна.

Також у заході приймали участь представники 12 загальнонаціональних та регіональних засобів масової інформації.foto stat

В травні 2016 року згідно постанови Кабінету Міністрів України, в усіх областях мають бути реформовані територіальні органи Міністерства юстиції. У другому півріччі цього року, на базі ліквідованих районних управлінь юстиції розпочнуть працювати бюро правової допомоги. Така реструктуризація має підвищити ефективність забезпечення населення правовим захистом та можливостями більш широкого доступу до онлайн послуг Міністерства юстиції.

Згідно з планом реформування Мін’юсту, буде ліквідовано майже 600 районних управлінь юстиції радянського зразка, які існували в Україні протягом 20 років. Замість них створюються Бюро правової допомоги. В поточному році планується створення понад 400 таких Бюро по всій країні, у т.ч. – 18 в Миколаївській області.

У новостворених Бюро громадянам надаватимуть безоплатну правову допомогу. Українці, які не мають доступу до Інтернету, зможуть скористатися перевагами онлайн послуг: консультант допоможе отримати ту чи іншу довідку, подати заяву, тощо.

Коментуючи процес створення Бюро правової допомоги, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Валентин Чистий зазначив: «Наразі триває конкурсний відбір кандидатів на посади начальників і заступників начальників бюро правової допомоги. Станом на 18 квітня вже 27 кандидатів виявили бажання взяти участь в цьому конкурсі. Щоб очолити Бюро необхідно мати вищу юридичну освіта не нижче рівня «бакалавр», вільно володіти українською мовою, мати спроможність до ефективної усної та письмової комунікації, аналітичне мислення. Перевагою є підтверджений досвід волонтерської діяльності або участь у громадських організаціях, ініціативних групах, які надають допомогу вразливим верствам населення. Заявки на конкурс можна подавати до 18:00 4 травня 2016 року. Запрошую усіх бажаючих долучитись до цієї роботи. Більш детально з кваліфікаційними вимогами до майбутніх очільників Бюро правової допомоги можна ознайомитись на сайті нашого Регіонального центру або на сайті Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги».