назад

«Я зачитувала йому вголос документи, оскільки клієнт не вміє ні читати, ні писати», – юристка системи БПД про справу людини ромської національності

Фахівці Шосткинського місцевого центру з надання БВПД звикли, що більшість справ, з якими до них звертаються клієнти, складні. Але інколи труднощі виникають і під час спілкування, роботи з людиною, яка звернулася за правовою допомогою.

Так, одного дня до місцевого центру звернувся чоловік ромської національності. Він був розгублений, занепокоєний і пояснив, що не має паспорта і ніколи його не отримував. Відповідно, чоловік не має право ні офіційно працевлаштуватися, ні одружитися, ні скористатися певними соціальними послугами чи пільгами тощо. І, як з’ясувалося, клієнт не вміє ні писати, ні читати. Але працівники центру не залишили чоловіка без необхідної правової допомоги.

Для складання документів процесуального характеру була видана довіреність на юристку центру Наталію Олійник щодо встановлення факту постійного проживання на території України станом на 24 серпня 1991 року включно.

«Вперше, коли я зустрілася з клієнтом, зрозуміла, що переді мною молодий чоловік з непростою долею. Він розмовляв зі мною неохоче, оскільки через невміння писати і читати він не міг чітко сформулювати свої думки, висловлювати свою точку зору. Але необхідність допомогти цій людині диктували мені не лише мої професійні обов’язки, а й просте людське співчуття», – згадує Наталія Олійник.

Також клієнт розповів, що протягом свого складного життя, багато чого пережив – це і бідність, і безвихідь, безробіття, перебування у місцях позбавлення волі. Чоловік виховувався в багатодітній родині, де було семеро дітей. Мати торгувала різним крамом, а батько відбував покарання. Національність обох батьків – роми. До лікарні хлопець ніколи не звертався, місцеву школу не відвідував.

На час проголошення незалежності України клієнт був 9-річною дитиною та з родиною проживав на території селища Вороніж Шосткинського району. Паспорт громадянина України він ніколи не отримував, оскільки не мав реєстрації проживання. З 2003 року неодноразово був засуджений. Перебуваючи у місцях позбавлення волі, так і не отримав паспорт громадянина України.

«Клієнт народився на території Російської Федерації, що підтверджувалося свідоцтвом про народження, яке  потрібно було отримати з іншої країни. Оскільки чоловік не вміє писати і читати,  я  сама зареєструвала його в електронному кабінеті Генерального консульства РФ у Харківі для отримання довідки. У ході справи я зачитувала йому вголос документи, чітко все роз’яснювала, розуміючи, що самотужки впоратися з цим він не зможе», – розповідає Наталія Олійник.

Юристка, проаналізувавши всі наявні обставини справи, склала обґрунтовану позовну заяву про встановлення факту постійного проживання особи на території України станом на 24 серпня 1991 року. Шосткинський міськрайонний суд Сумської області задовольнив позовні вимоги повністю.

«Чоловік, який належить до ромської національної меншини, встановив факт постійного проживання на території України станом на 24 серпня 1991 року та отримав громадянство. Сподіваюся, що у нього розпочнеться новий, світлий період життя, що він врешті стане законослухняним громадянином, зможе працевлаштуватися, створити сім’ю, інтегруватися в суспільство. Моя місія як юриста – допомагати кожному, незважаючи на складнощі й проблеми», – підсумувала юристка Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Наталія Олійник.