назад

Як діє Кременчуцький місцевий центр та його бюро правової допомоги дізналися глядачі ранкового телешоу

photoranok

 

15 серпня 2017 року вийшов в ефір черговий випуск ранкового телешоу «Ранок на Лтаві» за участю фахівців системи БВПД Полтавщини. Під час ефіру телеглядачі дізналися, що таке безоплатна правова допомога в Україні, як вона діє, яка її мережа, які правові послуги громадяни можуть отримати звернувшись до фахівців місцевого центру та бюро правової допомоги та які особливості діяльності місцевого центру та бюро правової допомоги.

 

Гостями телестудії були в.о. директора Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Пушкаревська, начальник відділу «Горішньоплавнівське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру  Сергій Тараненко та  начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевого центру Світлана Терещенко.20170810 111601

Телеглядачі дізналися про те, куди слід звертатися громадянам за отримання консультацій, захистом своїх прав, кількість громадян, які  звернулося до Кременчуцького місцевого центру та його бюро, ознайомилися з прикладами успішної реалізації громадянами захисту їх прав за допомогою працівників центру та адвокатів.

 «Право на безоплатну правову допомогу – гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу» – повідомила під час виступу Ірина Пушкаревська.

Керівник Горішньоплавнівського бюро правової допомоги Сергій Тараненко розповів телеглядачам про важливість роботи бюро правової допомоги для територіальних громад маленьких міст та населених пунктів у сільських районах,  які саме послуги можливо отримати в новостворених установах, розкрив основні функції бюро правової допомоги а саме:  правопросвітницька діяльність, надання безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України.  

Також фахівець бюро навів приклади успішної практики відділу, а саме: захист трудових прав мешканця Горішніх Плавнів, коли працівникам відділу вдалося в судовому порядку поновити незаконно звільненого клієнта, стягнути моральну шкоду, заробітну плату за час вимушеного прогулу та судові витрати.

«Мотивом роботи, крім матеріальної складової, є також необхідність постійного розвитку та підвищення кваліфікації, що досягається шляхом проведення відповідних тренінгів, семінарів, дистанційного навчання працівників системи БПД. Певним стимулом в роботі є розуміння того що бюро правової допомоги є якісно новою установою, яка будує свою роботу на принципах клієнтоорієнтованості та поваги прав людини» – прокоментував Сергій Тараненко свою мотивацію щодо роботи в  команді БПД.

Начальник відділу правопросвітництва місцевого центру зазначила роль правопросвітницької діяльності у формуванні правової культури та правосвідомості громадян.

«Правова освіта – це структурний компонент освіти в Україні, процес набуття правових знань, навичок і вмінь, формування поваги до права, закону, прав і свобод людини та громадянина, відповідних правових орієнтацій та оцінок, правових установок поведінки та їх мотивації правомірної поведінки тощо. На всіх рівнях освіти повинно проводитися правове навчання» – зазначила Світлана  Терещенко.

 Фахівець місцевого центру також розповіла про те, що з метою реалізації проведення широкої правопросвітницької роботи місцевим центром та бюро правової допомоги протягом 2017 року  проведено близько 200 правопросвітницьких заходів, які проводилися у формі щомісячних семінарів на базі центрів зайнятості з роз’яснення трудового законодавства, семінарів та лекцій для студентської молоді, семінарів-практикумів для державних службовців з роз’яснення антикорупційного законодавства, семінарів для учасників АТО, громадських організацій осіб з обмеженими можливостями  тощо.

Довідково. З квітня 2017 року  Регіональний центр з надання БВПД у Полтавській області започаткував ще один правопросвітницький проект  – участь   у телепередачах «Ранок на Лтаві», що у  подальшому сприятиме широкому інформуванню громадян про систему БВПД, її діяльність, роз’яснення норм чинного законодавства та механізмів їх реалізації.

Ранкове шоу виходить в ефірі ТРК «Лтава» вже близько 10 років. Це формат інформаційно-розважальної телепередачі, в якій полтавців знайомлять з актуальними подіями в житті міста, запрошують гостей до студії. В прямому ефірі полтавцям дають цінні поради, корисну інформацію для використання у повсякденному житті та дарують хороший настрій глядачам. Фахівці системи БВПД області щомісячно беруть участь  у телепередачі.  

 Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел.. (05366) 3-00-38. Кременчуцький місцевий центр поширює свою діяльність на м. Кременчук та Кременчуцький район.

До складу Кременчуцького місцевого центру входять 5 бюро правової допомоги, які надають правову допомогу у відповідних районах.

Глобинське  бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Глобине, вул. Леніна, 212, тел. (05365) 25-0-25.

Горішньоплавнівське бюро правової допомоги  розміщене за адресою: м. Горішні Плавні, вул. Героїв Дніпра, 40, тел. (05348) 6-15-10.

Козельщинське  бюро правової допомоги  розміщене за адресою: с-ще Козельщина, вул. Радянська, 75/15, тел. (05342) 3-14-40.

Кобеляцьке  бюро правової допомоги  розміщене за адресою: с-ще Кобеляки, вул. Батиря, 6,  тел. (05342) 3-14-40.

Семенівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Семенівка, вул. Незалежності, 34, тел. (05341)91-2-43.

Додатково повідомляємо, що для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.