назад

Як допомагає система БПД людям з інвалідністю на Дніпропетровщині

3 грудня в Україні відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. До місцевих центрів з надання БВПД  та бюро у Дніпропетровській області звертається значна кількість осіб з обмеженими можливостями за отриманням первинної та вторинної правової допомоги. Діапазон їх питань досить широкий. І жоден з людей з інвалідністю не залишається без уваги та відповідних послуг юристів системи регіону.

Найчастіше це  загальні проблеми, з якими звертаються й усі інші клієнти, а саме:  розлучення, аліменти, виконавчі провадження, нотаріальні дії, нарахування або перерахунок пенсії, незаконне звільнення, невиплачена заробітна платня, невчасне надання відпусток, неякісні медичні послуги, відмова у наданні житлової субсидії, оформлення документів, встановлення фактів, що мають юридичне значення тощо. Єдине специфічне питання, яке щоразу постає з моменту введення воєнного стану — це оформлення постійного догляду за особою з інвалідністю, встановлення опіки та можливість виїзду за кордон з родичем, який може здійснювати за ними догляд.

В умовах воєнного часу набуває ще більшої актуальності загальна проблема людей з інвалідністю  — як діcтатися до бюро безоплатної правової допомоги. Далеко не е в усіх з них є можливість самостійно доїхати до Місцевого центру чи бюро або викликати соціальне таксі. Тому переважно такі особи намагаються отримати консультацію за телефоном дистанційно. Якщо їм необхідна вторинна правова допомога, з’являються один раз — пишуть звернення — і більше приїздити не можуть, хоча необхідно підписати документи з працівником, отримати готовий процесуальний документ та розписатися про його отримання. Якщо ж проблем з дорогою до центру безоплатної правової допомоги не виникає, існує вірогідність виникнення інших незвичайних ситуацій.

“Якось довелося  надавати вторинну правову допомогу клієнтці з другою групою інвалідності (загальне захворювання), у якої  не було складнощів з пересуванням, але був такий великий «букет» захворювань, включаючи епілепсію, що у будь яку хвилину у неї від хвилювання міг  розпочатися приступ. І це дійсно страшно, адже в такому випадку ти маєш надати людині й першу медичну допомогу, викликати швидку, на тобі повна відповідальність за стан твого клієнта” – поділилася головна юристка сектору “Дніпровське бюро правової допомоги № 2” Ірина Лабойко.

Юристи системи БПД Дніпропетровщини, розуміючи складнощі стану здоров’я людей з інваліднісю, зокрема відсутність можливості дістатися до місцевих центрів або бюро, практикують так звані  виїзні прийоми. Ось, наприклад, нещодавно до сектору  «Вільногірське бюро правової допомоги» Кам’янського місцевого центру з надання БВПД звернулась телефоном переселенка з  тимчасово окупованої території  пані Людмила, яка  є особою з інвалідністю 1-ї групи по зору, що самостійно дістатись бюро не може.  Вона конче потребувала   поліпшення житлових умов, бо той прихисток, що отримала відразу для тимчасового проживання як ВПО, не відповідає санітарним вимогам, зокрема для особи з обмеженими можливостями. Завідувачка сектору «Вільногірське бюро правової допомоги» Оксана Нужна провела виїзне консультування за місцем проживання клієнтки, допомогла пані Людмилі  скласти заяви про взяття на облік як  громадянки, що потребує надання житлового приміщення для тимчасового проживання з фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, а також порадила що зробити, аби перевести отримання пенсії за новим місцем  проживання. І подібних випадків можна знайти чимало в усіх куточках регіону.

Не менш регулярними, ніж виїзні прийоми у Дніпропетровській області є й спілкування з людьми  з обмеженими можливостями під час спеціально організованих масових зустрічей та заходів. Найчастіше вони мають тематичний характер.  Так тільки цього тижня  в.о. директора Нікопольського Місцевого центру з надання БВПД Ніна Петрова разом та головним юристом  Катериною Меншиковою стали гостями Нікопольського територіального центру та провели    бесіду з його  підопічними про головні зміни в законодавстві щодо прав та гарантій осіб з інвалідністю в умовах війни. Головний акцент спікерки  зробили на постанові КМУ від 08.03.2022 № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» та Законі України Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII. Запропонована  тема виявилася дуже актуальна для присутніх. Також після закінчення бесіди  кожен бажаючий мав змогу отримати індивідуальну консультаціїю від юристів Нікопольського МЦ з надання БВПД.

«Зважаючи на важку ситуацію в Нікопольському районі,  його мешканці потребують  ще більшого правового захисту  та  слів підтримки.  Саме тому ми продовжуємо працювати,  надаючи правову допомогу, та за можливості, коли замовкають ворожі гармати, проводимо інформаційні компанії для наших земляків», – зазначає в.о. директора Ніна Петрова».

Семінар для осіб інвалідністю щомісяця. проводиться у Криворізькому центрі зайнятості за участю фахівчині зі зв’язків з громадськістю Криворізького МЦ Наталії Кожем’яки Загалом, з вересня  їх учасниками стали  вже понад 100 людей. 2 грудня подібний семінар пройшов у Тернівській філії центру зайнятості – за  50 км від місцевого центру. Цього разу розглядалися  такі теми: трудові права осіб з інвалідністю, способи захисту прав, право на безоплатну вторинну правову допомогу як державна гарантія. Також юристки секторів «Криворізьке бюро правової допомги N3»  та «Широківське бюро бюро правової допомоги»  протягом останнього місяця провели семінари з представниками територіальних центрів  Довгинцівського, Металургійного та Інгулецького районів. Учасниками заходів стали переважно люди з інвалідністю та люди похилого віку, з числа вимушених переселенців, для яких правова інформація потрібна, затребувана, а послуги юриста прямо у місці тимчасового проживання – те, що допомагає вирішити життєві проблеми.

Але найкраще запам’ятовуються історії успішних справ, коли розповідаєш про те, як адвокати захищали права людей з інвалідністю. До речі, у юристів Криворіжжя їх вдосталь. Слухачі відразу бачать  приклад  застосування тих чи інших правових норм та розуміють, що варто звертатися до фахівців системи БПД, коли опиняєшся у скрутному становищі»,  – зазначає фахівчині зі зв’язків з громадськістю Криворізького МЦ Наталії Кожем’яки.

Найчастіше під час заходів пані Наталя згадує випадок, коли постійна клієнтка Криворізького МЦ Тетяна Василівна, особа з інвалідністю 2 групи, завдяки безоплатній правовій допомозі  відстояла трудові права і її було поновлено  на роботі. Крім того, вона також  стягнула середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Допомагала їй у цьому адвокат Лейлі Вербицька. Відчувши смак судових перемог Тетяна Василівна в разі складної правової ситуації  щоразу зверталась до Криворізького  центру з надання  БВПД. Тут їй допомагали оскаржувати дії працівників Криворіжгазу, нараховані відсотки за кредитом і арешт рахунку, добитись через суд призначення субсидії, навіть допомагали доводити протиправність дій лікарів Інституту серця –  пройшли по судах усіх інстанцій, справедливості не довели, проте допомогли жінці звернутись в Українську Гельсінську спілку з прав людини, а там вже допомогли звернутись до Європейського суду з прав людини. Такий правовий шлях Тетяни Василівна не може не надихати всіх інших, як і випадок пані Ольги з Жовтих Вод, що за допомоги завідувача  місцевого сектору правової допомоги Марка Веремейчика оскаржувала в суді невиплату в день звільнення з роботи  1500 грн.У результаті клієнтка отримала в 10 разів більше. Ось такі чарівники працюють у системі безоплатної правової допомоги Дніпропетровщини.