назад

Як фахівці системи БПД Черкащини долучилися до інформаційної кампанії «16 днів проти насильства»  

«16 днів проти насильства» – соціальна акція, котра проводиться щорічно з 25 листопада до 10 грудня для привернення суспільної уваги до проблематики домашнього насильства та торгівлі людьми, а також для активізації діяльності державних установ та громадських об’єднань задля консолідації зусиль щодо захисту прав людини, зокрема, осіб що страждають від домашнього насильства.

Фахівці системи БПД Черкащини, усвідомлюючи важливість проведення інформаційних та правопросвітницьких заходів щодо запобігання та протидії домашньому насильству, щороку активно долучаються до інформаційної кампанії «16 днів проти насильства» та проводять чимало активностей для поширення знань серед населення щодо способів захисту від домашнього насильства та розповідають про систему органів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії такому насильству.

«Акція “16 днів проти насильства” – чудова можливість звернути увагу суспільства на проблему домашнього насильства в Україні та допомогти людям, які постраждали від домашнього кривдника вирватися з тенет насильства. Адже, спостереження із практики дають підстави говорити, що найвдаліше долають таке явище, як домашнє насильство саме ті, хто має рішучий намір змінити своє життя на краще, обізнаний про свої права та знає як їх захистити. Саме в цьому і допомагає громадянам системи безоплатної правової допомоги», – зазначила фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання БВПД Юлія Гурнак.

Одним з ефективних кроків для покращення поінформованості населення є розміщення зовнішньої соціальної реклами. Так, Золотоніський та Уманський місцеві центри розмістили на вулицях міст Золотоноші та Умані сітілайти «Допоможемо зупинити домашнє насильство». А завдяки допомозі партнерів, працівникам Черкаського місцевого центру вдалося розмістити два бігборди на згадану тему в центрі міста Черкаси. Зовнішня реклама інформує громадян про номер телефону гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги, зателефонувавши на яку, постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно роз’яснення, консультації, а також безоплатну допомогу юриста або адвоката.

Ще одним з важливих кроків до подолання домашнього насильства є роз’яснення громадянам, як розпізнати домашнє насильство, як діяти у випадку небезпеки та які наслідки можуть мати протиправні дії кривдника згідно з чинним законодавством.

У рамках ації «16 днів проти насильства» фахівчиня Уманського місцевого центру Вікторія Сіньковська спільно з представниками мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього або ґендерно зумовленого насильства провела вуличну акцію в місті Умані, щодо протидії домашньому насильству. Під час акції проводилось інформування громадян та розповсюдження інформаційних листівок системи БПД щодо ліквідації всіх форм насильства. До заходу також долучилися представники управління праці та соціального захисту населення, служби у справах дітей та студенти Уманського педагогічного університету ім. Павла Тичини.

«Налагодження ефективного механізму взаємодії органів державної влади щодо надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства є відповідальною справою та запорукою подолання цього явища в суспільстві», – зазначила Вікторія Сіньковська.

З нагоди відзначення Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, про алгоритм дій постраждалої особи від домашнього насильства розповіла фахівчиня Канівського бюро правоворї допомоги Золотоніського місцевого центру Олена Васильченко працівникам та відвідувачам Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ліплявської сільської ради.

Юристка відзначила, що з початком повномасштабної війни тема домашнього насильства серед громадян дещо відійшла на другий план – це ілюструє статистика звернень до правоохоронних органів, проте проблема нікуди не зникла.

«Розв’язання більш нагальних питань — це не єдина причина, чому люди ігнорують проблему домашнього насильства. Значна частина постраждалих від домашнього насильства соромиться звертатися за допомогою та вважають, що під час війни такі проблеми не на часі. Внутрішньо переміщені особи можуть просто не знати, куди звернутися на новому місці. Тому надзвичайно важливо якомога більше інформувати громадян про можливі способи захисту від домашнього насильства та показувати ефективність роботи державних органів щодо захисту та допомоги громадянам у скрутних обставиних , – розповіла Олена Васильченко.

У Центрі надання соціальних послуг Городищенської міської ради для його працівників та відвідувачів юристка Городищенського бюро правової допомоги Смілянського місцевого центру Наталія Крикун провела правопросвітницький захід, в рамках якого розповіла громадянам про форми домашнього насильства, як його розпізнати та куди можна звернутися за допомогою в разі потреби. Фахівчиня наголосила, що постраждалі від домашнього насильства мають право на всі види безоплатної правової допомоги, та розповіла як можна її отримати.

У Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок фахівці Черкаського місцевого центру провели вебінар для жінок за сприяння Всеукраїнської благодійної організації «Позитивні жінки» на тему: «Алгоритм дій постраждалої особи від домашнього насильства». Зокрема, розповіли, що постарждала особа від домашнього насильства може вчинити наступні кроки:

Можливість самозахисту

Якщо особа зазнає домашнього насильства або існує загроза його вчинення, вона може самостійно вжити певних заходів для захисту, а саме:

  • підготувати запасні ключі від помешкання, документи, гроші, речі необхідні для термінового полишення місця проживання у разі небезпеки;
  • повідомити про систематичне насильство довіреним особам і знайти тимчасове місце проживання у разі кризової ситуації;
  • домовитись із сусідами, друзями чи родичами про виклик поліції у разі криків або заздалегідь узгоджених сигналів;
  • переходити під час сварки в приміщення, яке легко покинути;
  • уникати присутності в місці сварки зброї, гострих або важких предметів;
  • проконсультуватися зі спеціальними службами, на гарячих лініях щодо можливих дій, отримання психологічної та інших видів допомог, зокрема юридичної за номером гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103;
  • збирати докази домашнього насильства для суду: медичні довідки про тілесні пошкодження, аудіозаписи погроз, смс, банківські виписки про оплату послуг психолога тощо.

Виклик поліції

За телефоном “102” можливо викликати спеціальний екіпаж поліції проти насильства “ПОЛІНА”, або звичайний екіпаж, який знаходиться найближче. Також можна звернутись безпосередньо до відділку поліції Працівники поліції мають такі повноваження, у випадку звернення особи, постраждалої від домашнього насильства:

  • заповнення форми оцінки ризиків;
  • складення протоколу про адміністративне правопорушення що передбачене ст. 173-2 КУПАП із долученням наявних у постраждалої особи доказів про домашнє насильство;
  • відібрання у постраждалої особи заяви про кримінальне правопорушення;
  • взяття кривдника на профілактичний облік;
  • направлення на корекційну програму для кривдників;
  • винесення термінового заборонного припису на кожну постраждалу особу терміном до 10 діб, який має на меті негайно ізолювати постраждалу особу від насильства і може містити такі заходи: зобов’язання кривднику негайно полишити місце перебування (проживання) постраждалої особи та/або заборона перебувати в цьому місці протягом дії термінового заборонного припису, заборона контактувати з постраждалою особою.

Можливість звернення до суду

Для тривалого захисту  від домашнього насильства та налагодження життя після травматичних відносин постраждала особа може звернутись до суду із заявами:

  • про видачу щодо кривдника обмежувального припису терміном до 6 місяців (який може містити такі заходи, як заборона перебувати в місці спільного проживання, заборона наближатися на визначену відстань до місць, де постраждала особа живе чи навчається, заборона будь-яким чином контактувати, тощо);
  • про розлучення та розподіл майна подружжя;
  • про визначення місця проживання дитини разом з одним із батьків та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини;
  • про встановлення порядку користування житлом;
  • про стягнення моральної шкоди.