назад
13.12.22

Як минула кампанія «16 днів проти насильства» на Хмельниччині

Упродовж 25 листопада – 10 грудня на Хмельниччині, як і в інших регіонах України, відбувалися заходи в межах Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства». Правопросвітницькі зустрічі з різними аудиторіями, семінари й вебінари, експертні обговорення – усі ці ініціативи були спрямовані на привернення уваги суспільства до проблеми насильства та інформування про інструменти запобігання та захисту від цього явища.

Учні загальноосвітніх навчальних закладів та студенти вишів – аудиторія, з якою активно працюють юристи системи безоплатної правової допомоги, позаяк майбутнє України як правової держави значною мірою залежить від того, чи поважатиме молодь права людини й чи дотримуватиметься їх. В межах кампанії «16 днів проти насильства» фахівці центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Хмельниччини побували у кількох навчальних закладах.

Зокрема, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Ольга Чорна спілкувалася з десятикласниками НВК №10 міста Хмельницького. У школі темі протидії домашньому насильству присвятили четверте засідання клубу «Право. Закон. Мораль». «Свобода від насильства – ключова складова безпеки» – так окреслили тему засідання.

Про види домашнього насильства, способи йому запобігти, алгоритм дій потерпілих та свідків насильства, відповідальність для кривдників йшлося також під час зустрічей із вихованцями Хмельницького професійного ліцею електроніки. Як подолати проблему домашнього насильства, здобувачам освіти, крім Ольги Чорної, пояснювали також фахівці Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксана Шейгец та Управління дотримання прав людини Національної поліції України Андрій Когунь.

Детальну лекцію про домашнє насильство Ольга Чорна прочитала студентам Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Молодь дізналася, у яких випадках застосовується терміновий заборонний припис, а у яких – обмежувальний припис. Юристка розповіла про відповідальність за вчинення домашнього насильства.

«Якщо жінка звернулася до поліції через погрози чи побиття її чоловіком вперше чи вдруге, правоохоронці можуть притягнути кривдника до адміністративної відповідальності. Але якщо це відбудеться втретє, тобто домашнє насильство є систематичним, то поліція матиме законні підстави для відкриття кримінального провадження», – наголосила заступниця директора регіонального центру.

Тему домашнього насильства порушували й на Шепетівщині, зокрема під час зустрічі з військовослужбовцями та учасниками АТО в Славуті. «Насильство в сім’ях військовослужбовців. Чи існує проблема?» – так назвала захід фахівчиня Славутського бюро правової допомоги Світлана Рішко.

«Військовослужбовці сьогодні, в умовах війни, як ніколи часто стикаються з насильством – жорстокість ворога вражає, її важко зрозуміти й пояснити навіть нецивільним. Щоб не допустити ситуацій, коли межі між нормою й злочином стираються, а насильство не помічають, важливо говорити про цю проблему, непоправні наслідки цього явища», – зазначила юристка.

Одним із видів насильства є булінг. Про неприпустимість цькування в шкільному середовищі говорили в загальноосвітніх навчальних закладах на Старокостянтинівщині.

«Нерідко в школах виникають конфлікти. Так діти та підлітки намагаються відстоювати свою думку. Однак якщо цькування має систематичний характер, а агресія спрямовується на конкретну дитину, тут уже йдеться про булінг. І тому, щоб навчити школярів розпізнавати його, застерегти від таких вчинків, ознайомити з методами захисту, юристи бюро правової допомоги порушують цю тему під час правопросвітницьких заходів», – зазначає фахівчиня Старокостянтинівського місцевого центру з надання БВПД Оксана Балясна.

Від фахівців Теофіпольського та Красилівського бюро правової допомоги школярі дізналися, як діяти, коли стикнулися з булінгом: насамперед повідомити про це батькам, учителю або директору навчального закладу; якщо необхідна психологічна допомога – звернутися на Національну дитячу «гарячу лінію» з питань захисту прав дітей за номером 116-111; звернутися по допомогу в центр соціальних служб у справах сім’ї, дітей і молоді, Національну поліцію України, а також до бюро правової допомоги.

Окрім правопросвітницьких заходів, юристи системи БПД на Хмельниччині долучалися й до експертних обговорень на тему домашнього насильства. Зокрема, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Ольга Чорна брала участь у круглому столі «Дотримання прав осіб, які постраждали від домашнього насильства», який відбувався онлайн.

З-поміж учасників обговорення – начальник сектору по домашньому насильству Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області, підполковник поліції Олександр Сівко, фахівчині секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Оксана Шейгец та Оксана Кізаєва, старший інспектор з особливих доручень відділу з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності УДПЛ НПУ, полковник поліції Андрій Когунь.

Під час засідання Ольга Чорна розповіла про особливості надання правової допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства, а також наголосила, що до основних функцій системи БПД належить захист інтересів потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, а також катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень.