назад

Як не стати жертвою булінгу радили фахівці Регіонального центру

Що таке булінг і хто може потерпати від цькувань? Про це розмовляли 1 жовтня працівники системи безоплатної правової допомоги в Івано-Франківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 3.

2

За дослідженнями UNISEF 40% дітей ні з ким, навіть із батьками, не діляться своїми проблемами. Сором᾽язливі та спокійні діти стають жертвами булінгу вдвічі частіше за однолітків, які відкриті до спілкування. Нерідко дітей ображають за те, що вони одягнуті не так, як інші, говорять або поводяться не так, як основна група. 44% дітей, якщо стають свідками булінгу, просто спостерігають, оскільки бояться за себе.

3

Саме такі питання фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області обговорювали на зустрічі із семикласниками Івано-Франківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3.

4

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук розказав, що слово «булінг» означає тривале цькування, залякування, агресивне переслідування одного з членів колективу з боку інших представників колективу. Така поведінка має на меті самоствердитися за рахунок когось, підпорядкувати особистість своїм інтересам або заслужити собі загальний авторитет. «Це явище є досить поширеним не лише в Україні, а й в усьому світі. За даними соціологічних досліджень, із проявами булінгу в Україні стикаються 8 із 10 дітей. При чому, частина опитаних дітей зізналася, що потерпають від знущань не лише з боку школярів, а зазнають утисків й з боку вчителів», ˗ зазначив він.

5

Курсанти юридичної клініки «Феміда» Прикарпатського факультету Національної академії внутрішніх справ розглядали це явище з правової точки зору. Вони відмітили, що в даному випадку порушується ціла низка законодавчих актів щодо захисту прав дитини. Головний міжнародний документ у цій сфері є Конвенція ООН з прав дитини, яка проголошує, що усі діти від народження рівні та мають право на безпечні та сприятливі умови життя. Конституція України проголошує, що найвищою соціальною цінністю є людина, її життя та здоров᾽я, честь і гідність, недоторканність й безпека.

6

«Кожна дитини, якою б сильною вона не була, може стати жертвою булінгу. Буллерами найчастіше стають ті, хто росте без заборон та не вистачає батьківської уваги, хто піддається емоціям», ˗ зауважила начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД в області Мирослава Аннюк.

7

Інспектор відділу ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області старший лейтенант поліції Іванна Гринюк нагадала учням про відповідальністю неповнолітніх за вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень, зосередили увагу на недопустимості проявів булінгу в учнівському середовищі, вживанні неповнолітніми алкогольних напоїв, тютюнових виробів та наркотичних речовин.

89

Відповідаючи на запитання, як протистояти цьому явищу, начальник відділу з питань правової роботи, усиновлення, опіки і піклування та сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей Івано-Франківської обласної державної адміністрації Марія Євчук закликала усіх ˗ і тих, на кого направлена агресія, і спостерігачів ˗˗ негайно повідомляти батьків, вчителів та звертатися на Національну дитячу гарячу лінію або в поліцію (усі номери телефонів учні записали на початку заходу). Дитині, на яку направлена агресія, треба особисто протистояти булеру, не піддаватися на провокації. А спостерігачу – усвідомити, що булінг – це зло і не піддаватися впливу булера, а критикувати його.

10

Семикласники пограли в правову гру, яку розробили й запропонували курсанти юридичної клініки «Феміда» Прикарпатського факультету Національної академії внутрішніх справ.

1112

На завершення зустрічі гості заходу відповіли на запитання школярів та роздали буклети «Твої права – твій захист», «Паспорт прав дитини» та пам᾽ятки, розроблені Міністерством юстиції України в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!»: «Як протидіяти домашньому насильству» та «Зупинимо булінг разом!»

13