назад

Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад

zas 2   У четвер, 19 жовтня, в Ужгороді за організації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області відбулося засідання круглого столу на тему: «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад».

    У заході взяли участь представники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ГТУЮ у Закарпатській області, Регіонального центру розвитку місцевого самоврядування, органів місцевого самоврядування, активісти громадських організацій та ін.
Метою заходу стало поширення позитивного досвіду взаємодії центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, зокрема, у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги, пошуку дієвих механізмів вирішення проблемних питань, які виникають у ході такої роботи.

zas 3
    Відкриваючи захід, директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець зазначив, що нині пріоритетним напрямком роботи системи БПД є переорієнтація з надання безоплатної правової допомоги фізичним особам на правову підтримку територіальним громадам, яка має на меті створити можливість для надання правової допомоги краянам у всіх населених пунктах області з тим, аби кожен мешканець краю мав можливість вирішити свої проблеми у правовий спосіб. Для реалізації цієї мети важливою є співпраця та консолідація зусиль системи БПД та органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та громад. Прийняття місцевих програм надання безоплатної правової допомоги сприяє подоланню правового нігілізму та створенню правоспроможної громади. Нині в області розроблено 11 програм надання правової допомоги, з яких 9 уже прийнято, та затверджено їх фінансування у розмірі більше 95 тисяч гривень. Наразі виділено 22 тисяч гривень.

zas 4

   З вітальним словом до присутніх звернулася начальник ГТУЮ у Закарпатській області Руслана Натуркач, яка акцентувала на важливості даної теми, необхідності пошуку дієвих механізмів вирішення проблемних питань територіальних громад та поінформувала про Всеукраїнський проект “Я маю право!”.
    Директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД Марія Миколаїшин презентувала методичні рекомендації з розробки «Програми надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування», детально зупинившись на помилках, які часто допускаються при написанні програм, важливості співпраці з органами місцевого самоврядування тощо. Також М.Миколаїшин ознайомила присутніх із роботою Стрийського місцевого центру в цьому напрямку. Зокрема, розповіла про створення у Новому Роздолі проекту – психологічний центр для учасників бойових дій «Турбота», у Трускавці – програми Правова школа «Територія закону», якою передбачено проведення низки правопросвітницьких заходів для учнів, учителів, батьків тощо. Усе це стало можливим завдяки співпраці з громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування та державної влади.

zas 1
    Представники Ужгородського, Мукачівського та Хустського місцевих центрів поінформували присутніх про програми надання безоплатної правової допомоги населенню, розроблені їхніми структурами. Зокрема, директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко зазначив, що наразі затверджено дві регіональні програми, затверджені Чопською міською (у розмірі 8 тис.грн.) та Перечинською районною радами (27,5 тис.грн.), та висловив вдячність за розуміння та сприяння голові Перечинської райради Михайлу Ласкіну та меру міста Чоп.
Директор Мукачівського місцевого центру Костянтин Молнар повідомив, що місцевим центром розроблено 4 програм надання БПД: три затверджено, із них дві з фінансуванням, і 1 – у стадії розроблення. До речі, Мукачівська міська рада затвердила фінансування на виконання програми у розмірі 50 тисяч гривень, 18 з яких уже отримано.
    Упродовж обговорення теми засідання учасники обмінялися думками щодо шляхів покращення доступу краян до безоплатної правової допомоги та надали свої пропозиції. Зокрема, директор Регіонального центру розвитку місцевого самоврядування Закарпатської області Іван Дем’янчук висловив готовність до співпраці та запропонував скоординувати зусилля у проведенні спільних правопросвітницьких заходів, інформування тощо.
    Підсумовуючи роботу круглого столу, Василь Попадинець наголосив, що тільки консолідуючи зусилля ми зможемо спільно вирішувати проблеми громадян у правовому полі.