назад

Як переселенець у Маріуполі пенсію відвоював

16455 1Часто внутрішньо переміщені особи зіштовхуються з проблемами в процесі оформлення пенсії. Перешкодою до отримання заслуженої соціальної виплати може стати відсутність документів. Однак належне знання законів та своїх прав дозволить уникнути багатьох труднощів

Документи, необхідні для призначення пенсії, можуть бути подані як в оригіналах, так і в нотаріально засвідчених копіях (або завірені адміністрацією підприємства, що подає документи заявника на призначення пенсії, чи органом, що призначає пенсію). Однак документи про стаж, вік та заробітну плату подаються лише в оригіналах. Якщо підтвердженням страхового стажу є трудова книжка, подається її копія, засвідчена адміністрацією підприємства за місцем останньої роботи, або органом, що призначає пенсію.   Непоодинокі випадки, коли трудова книжка відсутня або відсутні відповідні записи у ній, а також не збереглися документи про стаж роботи. У таких випадках трудовий стаж установлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи/служби/навчання, а також архівними установами. У разі, коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження такого стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.                                                                    

Так, до Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся переселенець, якому представники Пенсійного фонду відмовили у врахуванні до стажу роботи періоди роботи у шахтоуправлінні «Куйбишивське» з причини відсутності дати наказу, та в Управлінні матеріально-технічного постачання «Донецьквугілля» через те, що запис про прийом на роботу не відповідає даті наказу. Також, при обчисленні заробітної плати  не враховано довідку про заробітну плату, видану центральним відділенням державного підприємства «Донбас-Інформ-Ресурси», яке знаходиться зараз на непідконтрольній Україні території.                                                  

Центр призначив громадянину представника Олену Богач, яка склала позовну заяву та сформувала необхідну доказову базу. У судовому засіданні було встановлено, що переселенець дійсно працював у зазначених місцях роботи у періоди, які записані у трудовій книжці. Що ж стосується неправильної форми довідки, як то зазначив у своїй відмові Пенсійний фонд, то дійсно, довідка видана у 2013 році за формою, яка діяла на той період часу. А Постанова, на яку посилається представник УПФУ прийнята у 2014 році, тобто після дати видачі довідки, а це означає, що надана клієнтом довідка відповідає вимогам, встановленим на час її видачі, і дії Пенсійного фонду є необґрунтованими.До того ж, суд зауважив, що основним документом, який підтверджує стаж роботи є трудова книжка, яка надана позивачем та містить усі необхідні відомості для врахування стажу та призначення гідної пенсії.                                                           

На свою користь представник клієнта звернув увагу суду на практику вирішення подібних справ у Європейському суді з прав людини, а саме на так звані «намібійські винятки», зміст яких полягає в тому, що першочерговим завданням щодо прав, передбачених Конвенцією з прав людини, завжди має бути їх ефективна захищеність на території всіх договірних сторін, навіть якщо частина цієї території знаходиться під ефективним контролем іншої сторони.                                                                                 

Таким чином, документи, видані органами та установами, що знаходяться на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, як виняток можуть братись до уваги судом та оцінюватись разом із іншими доказами в їх сукупності та взаємозв’язку. Позивач надав усі необхідні докази у достатній кількості та належності. Суд, оцінивши докази та показання сторін, дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню, та постановив визнати протиправними та скасувати рішення Управління Пенсійного фонду України у Приморському районі міста Маріуполь, зобов’язати  здійснити перерахунок пенсії за віком з урахуванням зазначених у позові періодів роботи та звільнити від сплати судового збору клієнта-переселенця.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695, (050) 951-28-81

Великоновосілківське бюро правової допомоги – смт. Велика Новосілка, вул. Пушкіна буд.36, тел.: (06236) 2-10-30

Волноваське бюро правової допомоги – м. Волноваха, вул. Центральна,буд.43, тел.: (06244) 4-15-50

Вугледарське бюро правової допомоги – м. Вугледар, вул. Трифонова, буд. 22, тел.: ( 06273) 6-40-00,(095) 672-89-90

Курахівське бюро правової допомоги – м. Курахове пр.-т Соборний, буд 4, тел.: (06278) 3-15-48, +38 (099) 514 – 21- 19

Мангушське бюро правової допомоги – смт. Мангуш, пр. Миру,буд 70, тел: (06297) 2-34-80

Нікольське бюро правової допомоги – смт. Нікльське вул. Свободи, буд. 87, тел: ( 06246) 2 -03-54, +38(097) 044-60-88

Покровське бюро правової допомоги – м.Покровськ, вул. Європейська 49, 2 поверх, тел: +38( 066) 351-80-41

Селидівське бюро правової допомоги – м.Селидове, вул. Карла Маркса, буд 41 а, тел : (06237) 7-47-90, +38(050)-651-08-01

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103