назад

Як подолати труднощі при захисті прав біженців, радилися учасники презентації моніторингу реадмісії в Україні

  1    Упродовж трьох днів, 14-16 червня, в Ужгороді, у рамках пілотної ініціативи моніторингу реадмісії в Україні і Пакистані, відбувся круглий стіл щодо міжвідомчої співпраці у питаннях реадмісії. У заході, який проходив під головуванням радника з правових питань Уповноваженого верховного комісара з питань біженців ООН в Україні Дмитра Плечка та старшого радника з правових питань УВКБ ООН Юга Біссо, взяли участь директор МФ «Регіон Карпат» Альберт Пірчак та юрист Віталій Варцаба, експерт Міжародної організації з міграції Андрій Федосєєв, представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, Ужгородського та Мукачівського місцевих центрів з надання БВПД, адвокати які співпрацюють з системою БПД на Закарпатті, та інші. У рамках зустрічі пройшов тренінг-консультування для адвокатів щодо допомоги реадмісованим шукачам міжнародного захисту.

    Учасники заходу обговорили основні труднощі у захисті прав біженців у контексті реалізації Угоди між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію осіб, результати моніторингу реадмісії в Україні та Пакистані упродовж трьох років, а також порушили питання надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, затриманим у місцях тимчасового тримання, та шукачам захисту у справах щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.
   Радник з правових питань УВКПБ ООН в Україні Дмитро Плечко зазначив, що моніторинг має на меті визначити, як в Україні виконується «Закон про реадмісію». Нині наша держава намагається привести норми вітчизняного законодавства про біженців до європейських, проте наразі недостатньою є співпраця та координація дій між відомствами. А.Федосєєв наголосив, що чимало труднощів у справі захисту прав реадмісованих додає недосконалість законодавства щодо надання їм правової допомоги. Також, за змінами до «Закону про реадмісію», прийнятими минулого року, всі помилково реадмісовані особи підлягають примусовому видворенню. Проблемою є і катастрофічна нестача на Закарпатті перекладачів з екзотичних мов. Приміром, в Ужгороді фігурує одна особа, яка виступає в якості перекладача практично для всіх біженців… 

    Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Лариса Фучко наголосила, що у травні 2016 року були внесені зміни до «Закону про безоплатну правову допомогу», за якими право на неї отримали особи, які потребують додаткового захисту, а також особи, затримані з метою ідентифікації. Проте проблема у тому, як виробити механізм надання безоплатної правової допомоги біженцям, адже щоб особа могла скористатися таким правом, вона повинна особисто звернутися до місцевого центру, адже залучення адвоката в адміністративних справах належить до їх повноважень. На заваді цьому стоїть незнання мови, а також його непоінформованість.
    У рамках заходу представники Регіонального центру та ДМСУ в Закарпатській області обговорили питання щодо доступу уповноважених осіб РЦ до Довідково-інформаційного реєстру перекладачів, супроводження якого веде Міграційна служба України.

 1
   Упродовж другого дня до участі в круглому столі долучилися представники Посольства Нідерландів в Україні, Міністерства закордонних справ України, секретаріату УВРУ з прав людини, Державної міграційної служби України та ДМСУ в Закарпатській, Чернівецькій, Житомирській, Рівненській та інших областях, Державної прикордонної служби, працівники відповідних відомств Словаччини та Угорщини, судді, представники Закарпатського обласного центру зайнятості та ін.. Учасники засідання обговорювали умови тримання реадмісованих, міжвідомчої співпраці щодо реадмісованих, проблеми, виявлені юристами проекту під час роботи з мігрантами.
    У рамках міжвідомчої зустрічі представники українських та словацьких відомств мали можливість побачити, в яких умовах утримуються шукачі притулку в пунктах тимчасового тримання на Закарпатті, а також у сусідній Словаччині – містах Гуменне та Сечовці. Варто зазначити, що у відкритому пункті для біженців у Гуменному наразі перебуває 10 біженців при тому, що він передбачений на 500 місць, а в пункті закритого типу у Сечовцях, який розрахований на 176 чоловік – лише двоє. 
    За результатами міжвідомчої зустрічі її учасники внесли низку пропозицій щодо усунення труднощів при захисті реадмісованих, аби довести його до стандартів європейського співтовариства.

19397866 303939816718289 1505184572 n
19369700 303940676718203 298321803 n

19250994 303940690051535 218343631 n