назад
29.09.22

Як протидіяти булінгу розповіли полтавським ліцеїстам

 

З настанням нового навчального року учні заповнили класи хто в звичайному режимі, хто в онлайні.   Початок навчання це не лише довгоочікувана  зустріч з однокласниками, а й необхідність навчатися, виконувати домашні завдання, а ще й належним чином себе поводити.

Що таке булінг, яким він буває, куди звертатися  у разі  його прояви в шкільному середовищі, як діяти у випадках цькування та яка відповідальність передбачена за його вчинення? Про ці  питання, а також про його  ознаки розповідала учням полтавського наукового ліцею №3  начальниця відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

«Булінг характеризують чотири головні компоненти агресивна й негативна поведінка; булінг здійснюється систематично; булінг відбувається у взаємовідносинах, учасники яких мають неоднакову владу та фізичні можливості; булінгова поведінка є навмисною.» –  повідомила вона.

За її словами мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні до жертви, прагнення підкорювати собі, боротьба за лідерство, потреба в підпорядкуванні лідерові або нейтралізації суперника; зіткнення різних субкультур, цінностей, поглядів і невміння толерантно ставитися до них; агресивність; наявність у жертви психічних і фізичних порушень; відсутність предметного дозвілля; бажання принизити заради задоволення, розваги чи самоствердження; потреба в самоствердженні та навіть у задоволенні садистських потреб окремих осіб.

Жертвою цькування може стати абсолютно будь-яка дитина, не дивлячись на те, якою б сильною або здібною вона не була б. Однак найчастіше жертвами стають ті, хто найбільше виділяється (дивно одягнений, дивно поводиться, неохайний). Також потенційними жертвами можуть стати ті, хто швидко втрачає самоконтроль, легко піддається емоціям.

Булерами ж найчастіше стають ті, хто ростуть без заборон та авторитету батьків, але в той же час їм не вистачає уваги і поваги дорослих. У більшості таких дітей – яскраво виражені нарцисові риси характеру. Їм весь час доводиться самостверджуватися за рахунок інших людей, доводити власну перевагу.

«Також слід пам’ятати, що діти мають неодмінно звертатися по допомогу до дорослих – учителів, батьків, поліцейських та представників системи БПД. Допомога дорослих потрібна в будь-якому віці, особливо, якщо дії кривдників можуть завдати серйозної шкоди фізичному та психічному здоров’ю» –  повідомила фахівчиня Регіонального центру.

Юлія Козаченко також повідомила, що діти мають права та отримання юридичних консультації, а й захист з боку держави від представників системи БПД.

Діти активно долучися до обговорення тематики булігу та  не лише  відповідали  на запитання від представниці Регіонального центру, а також ставили питання.