назад
07.04.23

Як протидіяти булінгу – тема засідання кіноклубу Docudays UA в Старокостянтинові

Віднедавна при Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочав роботу кіноклуб Docudays UA. Нещодавні засідання присвятили перегляду документальних короткометражних стрічок про булінг – «Як я став кіберсупергероєм», «Mr. Nox», «Кібербулінг. Як я перестала бути жертвою». Після перегляду учасники кіноклубу говорили про правові механізми протидії цькуванню в освітньому середовищі.

Сучасні діти користуються комп’ютерною технікою вже з перших років життя: дивляться мультфільми, грають в ігри, користуються різноманітними месенджерами та соціальними мережами. Така можливість допомагає навчатися та весело проводити час. Однак, окрім розваг, розвиваючих відео, навчання та спілкування з друзями, дитина може побачити в інтернеті шокуючий контент або натрапити на кіберзлочинців.

Навчити підлітків розпізнавати булінг, зокрема й у інтернеті, уникати небезпечних контактів, правильно діяти, щоб припинити цькування та покарати підлітків, – такі задання ставили перед собою фахівчині Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Балясна та Марина Ганжа, спілкуючись з юними учасниками кіноклубу. Разом із волонтером системи БПД Олександром Рябовим та за участі амбасадорки проєкту «Психічне здоров’я для України», психологині Катерини Кравченко юристки провели два онлайн-заходи для студентів Київського фінансово-правового коледжу.

«Під час конфліктів, які нерідко виникають у навчальних закладах, підлітки вчаться відстоювати свою думку, йти на компроміс, взаємодіяти в соціумі. Однак, якщо цькування мають систематичний характер, а агресія спрямовується на конкретну дитину, тут уже треба говорити про булінг. І нам, як юристам, важливо пояснити дітям, як у правовий спосіб діяти в таких ситуаціях, а також про юридичну відповідальність, визначену для кривдника, і процедуру притягнення його до відповідальності», – зазначає юристка центру Оксана Балясна.

Вона також розповіла, що доведений випадок булінгу/кібербулінгу тягне за собою штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин, якщо цькування відбулося вперше. Якщо ж дії вчинені повторно або групою осіб, тоді розмір штрафу становитиме від 1700 до 3400 грн або ж покаранням стануть громадські роботи – від 40 до 60 годин.

Якщо булінг вчиняє неповнолітня особа, за неї платитимуть штраф і відбуватимуть громадські роботи батьки або особи, які їх замінюють згідно з чинним законодавством.

Представники Дубенського, Вараського та Хмельницького районних відділів Державної установи «Центр пробації» Володимир Федінчик, Ольга Цьвігун та Ольга Козачук розповіли неповнолітнім про наслідки вчинення адміністративних чи кримінальних правопорушень. Фахівці також пояснили, як на вчинки неповнолітніх впливають їхні вікові особливості. Через бажання показати себе самостійним і намагання звільнитися від контролю та опіки з боку батьків діти нерідко діють імпульсивно, не думають про наслідки своїх вчинків. Натомість підліткам слід формувати вміння стримувати безглузді бажання, керувати собою, виробляти тверду волю, виховувати почуття правової самосвідомості тощо.

«Головне, що ми хотіли донести до підлітків – у жодному випадку не потрібно приховувати факти булінгу і кібербулінгу, оскільки це ніяким чином не допоможе вирішити ситуацію, радше навпаки – погіршить її. Варто попросити про допомогу у вчителів чи батьків, завжди можна звернутися до правоохоронних органів, а також до системи безоплатної правової допомоги», – наголосила заступниця директора місцевого центру Марина Ганжа наприкінці засідання кіноклубу.

Нагадуємо, що у бюро правової допомоги діти мають право безкоштовно отримати юридичну консультацію, а за потреби – і послугами адвоката. При цьому звернення про надання правової допомоги мають подати законні представники дитини, це можуть бути батьки, усиновлювачі, опікуни або піклувальники.