назад
31.05.23

Як реагувати на насильство в умовах війни – круглий стіл у Хмельницькому

У Хмельницькому представники органів влади та місцевого самоврядування, правозахисники та правоохоронці, працівники соціальних служб та громадські активісти обговорили, як реагувати на насильство в умовах війни, зокрема на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК), та як допомагати постраждалим. Розповідали про уже напрацьовані механізми та вказували на наявні проблеми, зокрема й на необхідність удосконалення законодавства.

Круглий стіл з обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами щодо удосконалення порядку розгляду судом справ про видачу і продовження обмежувального припису» відбувся у Хмельницькій торгово-промисловій палаті.

Учасники обговорення презентували власні напрацювання, які використовують для боротьби з проблемою насильства. Зокрема, говорили, як громадські організації долучаються до захисту прав жінок, які постраждали від домашнього насильства; розповідали про важливість психологічного супроводу жінок в умовах війни; пояснювали, як працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також в чому полягають завдання працівників кризової кімнати соціально-психологічної допомоги таким людям.

Заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна виступила з доповіддю «Імплементація вимог Стамбульської конвеції у законодавстві України. Надання безоплатної  правової допомоги постраждалим системою БПД: порядок, умови і практика».

«Система БПД постійно працює напрямках протидії насильству, запобігання цьому явищу, а також надає правову допомогу постраждалим особам. Так, відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» суб’єктами отримання безоплатної вторинної правової допомоги є особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту. Юридичну допомогу цим людям надають як юристи місцевих центрів, так і адвокати, які співпрацюють з центрами», – зазначила Ольга Чорна.

У межах круглого столу також відбулися панельні дискусії. Під час таких обговорень порушували питання щодо особливостей втілення інклюзивних програм допомоги постраждалим від СНПК; особливостей співпраці між місцевими органами влади та місцевими ГО для ефективного реагування на СНПК; розробки ефективних механізмів реінтеграції постраждалих від СНПК до громад. Адже сьогодні важливо пришвидшити зміни у місцевих підходах до реагування на СНПК та посилити компетенції працівників місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування в реагуванні на такі злочини.

Організаторами заходу виступили Соціально-правовий проєкт «Response&Prevention» ГО «UA Experts», за участю Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, за підтримки Фонду Народонаселення ООН в Україні та Хмельницька торгово-промислова палата.