назад

Як в умовах війни працює безоплатна правова допомога в Харківській та Луганській областях

Як в умовах війни працює безоплатна правова допомога в Харкові, Києві та Львові – в оглядовому матеріалі кореспондентки видання «Ґрати» Ганни Соколової. Стосовно Харківської та Луганської областей коментує директор Регіонального центру Анатолій Бородавка.

«Війна — не підстава для порушення прав». Як в умовах війни працюють безоплатні державні юристи

В Україні, попри війну, продовжують працювати центри безоплатної правової допомоги. Однак частина з них перейшла на дистанційний режим — юристи консультують по телефону і в месенджерах. Більшість звернень пов’язана з виїздом за кордон і оформленням статусу переселенця. Юристи працюють у нових умовах й не завжди можуть допомогти — наприклад, оформити свідоцтво про смерть людей, похованих на вулицях оточеного Маріуполя.

Нова робота з’явилася і в адвокатів, які співпрацюють з центрами безоплатної правової допомоги, — у судах вони захищають затриманих російських військових. На початку війни адвокатам було не просто братися за таку роботу. Попри це, багато хто поставив свої професійні обов’язки понад усе, запевняє їхнє керівництво. 

«Ґрати» розповідають, як змінилася робота безоплатних юристів у Харкові, Києві та Львові.

Харків

«Зараз практично немає справ про розлучення й розподіл майна. Всі питання пов’язані з війною», — говорить Анатолій Бородавка, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях.

Майже всією територією Луганської області йдуть бойові дії, тому центри безоплатної правової допомоги там не працюють. У Харкові ситуація не набагато краща — у місті залишилось близько 20 адвокатів, які співпрацюють з центром безоплатної правової допомоги. Раніше їх було до 200.

Цих адвокатів найчастіше викликають на засідання з обрання запобіжного заходу російським військовим. Але тільки тим, яких затримали правоохоронці, уточнює директор регіонального центру.

«Якщо ж людину затримали військові — він військовополонений. На нього поширюються положення Женевської конвенції, а вона не передбачає надання безоплатної правової допомоги, — пояснює юрист. — Безоплатна правова допомога  передбачена Кримінально-процесуальним кодексом і відповідним законом. Якщо військового затримала поліція в порядку статті 208 КПК, наприклад, одразу чи під час скоєння злочину, — тоді державні адвокати надають правову допомогу».

За словами Бородавки, у перші дні повномасштабного російського вторгнення не всі адвокати хотіли братися за такі справи.

«Адвокати — звичайні люди. У них також борються загальнолюдські цінності та професійні якості. Але адвокати, з якими ми співпрацюємо, вміють робити свою справу якісно. І ми повинні пам’ятати, що від їхньої якісної роботи залежатиме законність рішень. Щоб у майбутньому не виникали процесуальні питання», — відзначає директор регіонального центру.

Адвокатам видали перепустки, які дозволяють пересуватися містом у комендантську годину. Але у держави немає можливості забезпечити їх засобами захисту і страхуваннями.

Безоплатні адвокати також захищають у судах українців, яких підозрюють у диверсіях та мародерстві.

«Це робить не та орда, яка до нас прийшла, а громадяни нашої держави. Правоохоронні органи активно їх виявляють та арештовують. А наші адвокати надають підозрюваним юридичну допомогу. Тому що війна — не підстава для порушення прав людини», — говорить Бородавка.

Більшість юристів, які консультували мешканців Харківської та Луганської областей, виїхали до безпечніших регіонів. Тепер вони працюють дистанційно — відповідають на юридичні питання по телефону і в месенджерах. Під час повітряної тривоги, яка майже щодня лунає всіма регіонами України, юристи можуть призупинити свою роботу і перейти в укриття.

Більшість звернень пов’язані зі статусом внутрішньо переміщеної особи — люди цікавляться, яку допомогу він гарантує, до яких органів звертатися, де реєструватися. Мова йде про переселення не лише у західні регіони, а й у межах області.

«Багато хто зараз перебуває у дуже складній ситуації — коли не розуміють, що відбувається та що їм робити. Не лише цивільні, а й військовослужбовці. Наприклад, дзвонив учасник бойових дій, який залишився на окупованій території і не знає, як повернутися», — розповідає Бородавка.

Повністю статтю можна переглянути за посиланням: https://graty.me/uk/vijna-ne-pidstava-dlya-porushennya-prav-yak-v-umovah-vijni-praczyuyut-bezoplatni-derzhavni-yuristi/?fbclid=IwAR0dRuBdgFpVHHhAmToOXczVh7_UdJwhb74CH8-wTiHaCjIh-y3A1wi-c-I