назад

Як захистити свої земельні права від рейдерських захоплень дізналися жителі Пирятина

22049821 1555677991203052 6557115864612851830 n

29 вересня 2017 року, відповідно до графіку роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги, мобільна група у складі фахівців Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та  Головного територіального управління юстиції у Полтавській області  здійснили черговий виїзд. Цього разу мешканців міста Пирятина та Пирятинського району знайомили з роботою оперативного штабу захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів та консультували з питань захисту  земельних прав.

У рамках роботи мобільної точки, члени мобільної групи, до якої увійшли директор Лубенського місцевого центру з надання БВПД Артем Россоха, начальник відділу представництва Лубенського  місцевого центру з надання БВПД Сергій Супрун, головний спеціаліст відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Тетяна В’юн,  керівник Пирятинського бюро правової допомоги Володимир Орел та державний нотаріус Пирятинського ДНК Таїсія Михайліченко зустрілися з керівництвом району, представниками органів місцевого самоврядування та аграрного бізнесу  Пирятинщини.

Присутніх поінформували про діяльність оперативного штабу захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів, повідомили контактні телефони, за якими аграрії можуть звернутися у випадку порушення своїх прав, розповіли про роботу комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка створена при Головному територіальному управлінні юстиції у Полтавській області.22007965 1555678017869716 4165872814396110838 n

 Про те, які правові послуги громадяни можуть отримати звернувшись до місцевого центру та бюро правової допомоги, розповів директор Лубенського місцевого центру з надання БВПД Артем Россоха. Директор місцевого центру звернув увагу присутніх на роботу мобільних та дистанційних пунктів доступу до правової допомоги, які діють при сільських радах, управліннях пенсійного фонду, центрах зайнятості, судах, службах у справах дітей, медичних закладах та значно спрощують доступ громадян до безоплатної правової допомоги. Окремо Артем Россоха зупинився на можливостях громадян, які через стан здоров’я не можуть відвідати фахівців системи скористатися послугами адресної правової допомоги, у рамках якої, громадяни можуть отримати правову допомогу за місцем проживання чи перебування. Також керівник місцевого центру зазначив на активній правопросвітницькій роботі місцевого центру з надання БВПД та бюро правової допомоги, яка спрямована на роз’яснення громадянам змісту їх прав, механізмів їх реалізації та захисту, насамперед через систему БВПД.

Під час зустрічі, державний нотаріус Пирятинської державної нотаріальної контори Таїсія Михайліченко розповіла про порядок проходження уповноваженими посадовими особами органу місцевого самоврядування стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса з питань оформлення спадкових справ.

Під час спілкування з юристами,  представників аграрного бізнесу та органів місцевого самоврядування цікавили питання щодо уникнення ситуацій проведення подвійної реєстрації права оренди землі, правового статусу невитребуваних паїв та порядку укладання додаткових угод до договорів оренди у зв’язку зі зміною власника земельної ділянки.22089605 1555678147869703 1755620371014715753 n

         Нагадуємо ще вже 22 виїзд мобільної групи на території області. Відповідно до графіку роботи мобільних точок доступу заплановано ще 7 виїздів, що дозволяє охопити всі райони області та забезпечити доступ до правової допомоги аграріям області, поспілкуватися з представниками місцевої влади та поінформувати жителів районних центрів про правові послуги системи безоплатної правової допомоги області та Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, дізнатися про нові онлайн-сервіси Мін”юсту та Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який спрямований на формування нової правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та надання механізмів щодо їх захисту.

 Нагадуємо, що отримати безоплатні юридичні консультації громадяни можуть звернувшись до Пирятинського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Пирятин, вул. Соборна, 41, тел. (05358) 3-22-54.

 Довідково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, який обслуговується Всеукраїнським контактним центром системи безоплатної правової допомоги. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.