назад

Як зробити систему правосуддя ближчою до людей?

31 жовтня 2019 року в приміщенні прес-центру «Контекст-Причерноморье» за «круглим» столом представники юридичної спільноти провели експертну дискусію на тему «Як зробити суди ближчими до людей?». Захід організований за ініціативою Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» спільно з Апеляційним судом Одеської області.

У робочій зустрічі взяли участь представники суддівського корпусу, органів юстиції, експерти, адвокати, правники. Від системи безоплатної правової допомоги виступила Світлана Клішина, директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області.

Учасники зустрічі обговорили проблеми доступу до правосуддя в невеликих громадах, впровадження на місцях судової реформи, можливості застосувати на практиці судові інновації на рівні місцевих судів, а також дотримання принципу справедливості.
Представники Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари представили результати дослідження за кейс-методом правових проблем в громадах. Наприклад, одна з ідентифікованих проблем торкається відсутності належного оформлення нерухомості в сільській місцевості, що перешкоджає реалізації права власності людей та розвитку самої громади. Є й інші проблеми – неправомірні дії колекторів, булінг в сільській місцевості, неефективність донесення важливої інформації громадянам про їхні права тощо.

У дискусії йшлося також про переваги неформальної комунікації судових органів з громадою – впровадження ініціативи «Кава з суддею» та зустрічей з молоддю. Крім того, торкнулися проблеми недостатності суддів та відсутності технічних умов в судах на доступ до правосуддя в невеликих громадах, проблеми з транспортним сполученням у віддалених районах.

Учасники зустріч говорили те, що у процесі реформування судової системи України необхідно врахувати досвід діяльності даних інститутів інших країн, та запозичити з їхньої практики найефективніші способи участі народу у здійсненні правосуддя. Наприклад, канадський досвід із запровадження інституту «мирових суддів», який обирається самою громадою та покликаний вирішувати спори (конфлікти) та на примирення їх сторін. Ця модель мирового суду є засобом позасудового вирішення спорів на зразок третейських судів або медіаторів. Посада мирового судді є почесною і не пов′язана з державною службою.

Директорка Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина зазначила:

Важливий напрямок нашої роботи– інтеграція системи надання безоплатної правової допомоги в громади. Офіси з надання БПД, які забезпечують рівний доступ громадян до правосуддя, функціонують навіть у найвіддаленіших районах області. Ми вивчаємо правові потреби громад та допомагаємо не тільки вирішувати правові проблеми людей, а й зв’язатися з іншими суміжними інституціями. Система БПД готується також до нових викликів, пов’язаних з земельною реформою».

Світлана Клішина підкреслила готовність системи БПД до співпраці та розвитку партнерства між інституціями задля вирішення проблем доступу до правосуддя, а саме: спільний аналіз правових проблем громади, виявлення окремих її запитів, які можна виконати спільними зусиллями, посилення напрямку підвищення рівню довіри людей до системи правосуддя, а також створення робочої групи для подальшої взаємодії та планування роботи на майбутнє.