назад

Які права і обов’язки має школяр

70-221 грудня 2017 року начальник Сторожинецького бюро правової допомоги Вікторія Данко провела виховну годину для учнів Сторожинецької школи № 1. Спілкувались на тему: «Права і обов’язки школярів. Види відповідальності за вчинення правопорушення неповнолітніми».

Фахівець системи безоплатної правової допомоги Вікторія Данко роз’яснила учням: «Для того щоб забезпечити дотримання правомірної поведінки та боротися з правопорушеннями, існує юридична відповідальність. Залежить вона від віку правопорушника. Незнання законів не звільняє від відповідальності».

 

Вона пояснила, що за різні види правопорушень передбачено різні види юридичної відповідальності:

дисциплінарна (порушення навчальної та трудової дисципліни) — не обмежена віком;
• адміністративна (несплата за проїзд, вживання спиртних напоїв у не-встановлених місцях, голосна музика в нічний час та інші порушення громадською порядку) — настає з 16 років;
• цивільна (завдання матеріальної шкоди підприємствам та організаціям) — настає з 15 років, якщо правопорушник має власні кошти; якщо коштів правопорушник немає або не досягнув 15 років, за вчинення правопорушення відповідають батьки;
• кримінальна (за кримінальне правопорушення) — настає в 16 років, в особливо тяжких випадках — з 14 років.

70-1

В кінці уроку фахівець бюро правової допомоги звернулась із заключними словами до учнів: «Людина від народження наділена правами, а з часом набуває обов’язків перед суспільством і правової відповідальності за свої дії. Реалізовувати свої права, не порушуючи при цьому прав та інтересів інших, — це ваш обов’язок. Досягти цього можна не тільки завдяки високій правовій свідомості, а передусім, коли ви у своїх діях керуєтесь порядністю, людяністю, добрими намірами та повагою до інших».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

До фахівців Сторожинецького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Строжинець, вул. Чернівецька, 6а,тел.(03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).