назад

ЄСПЛ та умови прийнятності при поданні скарги до суду

OkM 2016 12 07 ESPL 1XXI століття – століття бурхливого розвитку науки, техніки та високих технологій. Формується сучасне інформаційне суспільство, якому властиві риси глибоких знань, високої динаміки розвитку, усебічного розвитку особистості. Тому під час Всеукраїнського тижня права, що триває з 5-9 грудня, інтегратором Охтирського МЦ Мариною ЛАПОНОГ 7 грудня проведено лекцію для учнів 9-го та 11-х класів Охтирської загальноосвітньої школи I –III ступенів № 3.

Виступ було розпочато з презентації на тему: «Європейський суд з прав людини». Марина ЛАПОНОГ розповіла: «Європейський суд з прав людини – міжнародний судовий орган, юрисдикція якого поширюється на всі держави-члени Ради Європи, включає всі питання, якістосуютьсятлумаченняізастосуванняКонвенції. Розпочавши свою діяльність в 1959 році, Європейський суд до кінця 1998 року (коли він був реформований) прийняв рішення по суті в 837 справах, більшість з яких – у справах громадян».

Також вона навела приклад першого рішення по суті справи, яке суд прийняв в 1960 році (Lawless v. Ireland), та про перше рішення по суті на користь заявника — в 1968 году (Neumeister v. Austria).

OkM 2016 12 07 ESPL 2Марина ЛАПОНОГ додала, що Європейський суд з прав людини, створений на підставі Конвенції зі змінами, закріпленими у Протоколі № 11, складається з суддів, кількість яких відповідає кількості Держав-членів Конвенції.  А судді обираються Парламентською асамблеєю Ради Європи строком на шість років. Судді беруть участь в роботі Суду особисто і не виступають від імені Держав. Строк повноважень суддів закінчується при досягнення ними 70 років.

Також Марина пояснила умови подачі скарги, за якими необхідно дотримуватися умов прийнятності. Та з цього ж питання було продемонстровано відео, що знаходиться на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини нині якою є Валерія ЛУТКОВСЬКА.

 

Учні висловили вдячність за цікавий та пізнавальний матеріал, адже більшість із них є випускниками профільних класів за напрямком підготовки «правознавство», та планують вступати до юридичних ВНЗ. Крім того домовилися з заступником директора з навчальної роботи, вчителем історії та правознавства Іриною МАНСУРОВУЮ про проведення таких заходів на II семестр.