назад

Європейський механізм захисту прав людини

OkM 171204 11Всеукраїнський тиждень права у кожному навчальному закладі проводять, звісно, по-своєму. Та сьогодні, 4 грудня, на запрошення викладача Охтирського коледжу СНАУ Ірини Наумової, юристами Охтирського місцевого центру з надання БВПД Мариною Лапоног та Валерієм Грабарем проведено правововиховний урок на тему: «Права людини та їх захист».

 

OkM 171204 12

«Реалізація і захист прав людини є головним обов’язком будь-якої держави. Конституційні права людини закріплені в Конституції України – Основному Законі, прийнявши який, Україна зробила важливий крок до створення суверенної і незалежної держави», – такими словами розпочала Марина Лапоног.

OkM 171204 13Україна є учасником переважної більшості основних міжнародних документів у галузі прав людини, найважливішими з яких є Загальна декларація прав людини, Міжнародний Пакт про громадянські та політичні права, Міжнародний Пакт про економічні, соціальні та культурні права.

Важливе місце в міжнародно-правовому масиві стандартів прав людини належить Загальній декларації прав людини, де вперше було сформульовано ті права, які повинна мати кожна людина. Вона мала рекомендаційний характер. «Міжнародний Білль про права людини» прийнято Генеральною Асамблеєю у 1966 році по затвердженні двох Міжнародних пактів: «Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права» та «Міжнародного пакту про громадянські і політичні права».

Україна ратифікувала ці пакти у 1973 році.

OkM 171204 14

Те ж саме зробили понад сто інших країн світу, які зобов’язалися привести своє національне законодавство у відповідність до прописаних у пактах вимог. «Міжнародно-правові акти отримали верховенство над внутрішнім законодавством. І це надало можливість громадянину, чиї політичні чи громадянські права порушені, звернутися за захистом безпосередньо до Комітету з прав людини при ООН, якщо він вичерпав можливості захисту, надані національним законодавством. Якщо ж певне право людини не отримало конституційного закріплення з боку держави, воно визнається таким на основі міжнародних актів», – розповіла Марина Лапоног.

Також студентів проінформовано про порядок звернення та до Європейського суду з прав людини.

Із метою засвоєння матеріалу, зі студентами проведено правову вікторину.

 

Довідково: Охтирський МЦ з  надання БВПД:

вул. Перемоги, 13; тел. (05446)4-22-23