назад

10155374 458788934312068 5323270321629970528 n

Фахівці Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової  з робочим візитом відвідали медичні заклади сільської місцевості з метою надання правових консультацій людям похилого віку та  інвалідам.

15 березня 2016 року директор місцевого центру Марія Гамбаль, заступник директора Ольга Галанчак, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Олена Овсинська та адвокат Сергій Волинець забезпечили роботу мобільного пункту консультування в Геріатричному відділенні села Пробіжна Чортківського району.

1184749 458788944312067 2296157091543603524 n

Працівники місцевого центру та адвокат надали консультації з правових питань медичному персоналу та людям похилого віку, які перебувають у відділенні, стосовно порядку стягнення з дітей аліментів, визначення додаткового строку на прийняття спадщини, укладення договору на довічне утримання.

Щодо питання стягнення аліментів з дітей, то клієнту роз’яснено, що підстави виникнення обов’язку повнолітніх дочки та  сина утримувати своїх батьків визначені ст. 202 Сімейного Кодексу України. Повнолітні діти зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

260542 458788937645401 8182624360754819021 nЖінкам, яких цікавили питання спадкування та визначення додаткового строку на прийняття спадщини роз’яснили наступне: спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавці), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Цивільним кодексом України, а саме ст.1270 встановлено шестимісячний строк для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, відповідно до норм Цивільного процесуального кодексу України. Документом, що підтверджує час відкриття спадщини є свідоцтво органу реєстрації актів цивільного стану про смерть спадкодавця. У разі пропуску строку для прийняття спадщини для спадкоємців передбачається цивільно-правова відповідальність, яка полягає у позбавленні їх права на прийняття спадщини. Так, ч. 1 ст. 1272 ЦК передбачено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Це положення за загальним правилом стосується як спадкування за законом, так і за заповітом. Проте, за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Але  в разі існування заперечень проти допущення спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини, хоча б у одного спадкоємця, він вважається таким, що пропустив строк для прийняття спадщини через спірні (суб’єктивні) причини і змушений буде звертатися до суду.

Поняття та умови укладення договорів регулюються Цивільним Кодексом України. Договір довічного утримання (догляду) належить   до договорів, для   яких передбачена  обов’язкова письмова форма  та нотаріальне посвідчення. Недотримання даної вимоги тягне за собою   визнання   договору недійсним. Нотаріус, завіряючи договір, повинен   перевірити документи, необхідні для відчуження   майна.  Оскільки  даний   договір   передбачає  можливість  догляду, то  сторони     мають  чітко визначити, в чому  саме полягатиме догляд. Необхідно  в договорі  визначити  умови, форми, способи  догляду, їх  періодичність, якість та зміст.

Цього ж дня працівниками місцевого центру провели зустріч з медичним персоналом та пацієнтами терапевтичного відділення Чортківської центральної комунальної районної лікарні в села Пробіжна.  Директор центру Марія Гамбаль розповіла громадянам про можливість отримання безоплатної вторинної допомоги соціально-незахищеними верствами населення.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної правової допомоги можуть звертатися до місцевого центру за адресою: вул. Шевченка, 54, м. Чортків.

До юрисдикції Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відносяться – Борщівський, Бучацький, Гусятинський, Заліщицький,  Монастириський та  Чортківський район Тернопільської області.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).