назад

Юридичні консультації в ефірі Уманського радіо

10 березня 2016 року головний спеціаліст Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Сідлецька виступила в ефірі радіомовлення міста Умань та Уманського району на тему: “Як виїхати з дитиною за кордон, якщо один із батьків не дає дозволу на виїзд?”.

Зокрема, слухачам було повідомлено, що відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків, усиновлювачів чи опікунів і в їхньому супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними.

Відсутність нотаріального посвідчення дозволу на виїзд дитини за кордон (за межі України) не перешкоджає такому виїзду. Необхідно всього лише звернутися до суду з позовом про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька (матері).

Судова практика свідчить про те, що, як правило, дозвіл на виїзд за кордон дитини надається на конкретний період часу в чітко визначену країну і в супроводі одного з батьків або іншої відповідальної особи.

При зверненні до суду з позовом про надання дозволу на виїзд дитини за межі України позивач повинен надати суду відповідні докази, що підтверджують необхідність виїзду дитини за кордон, вказати мету такого виїзду і конкретний час. Для цього бажано надати документи, що це підтверджують: путівка в санаторій, запрошення від родичів і т. д.

Для грамотного складання позову краще звернутися за допомогою до адвоката.

Отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон за допомогою адвоката простіше, адже вам не потрібно буде самостійно відвідувати судові засідання, готувати процесуальні документи, проводити підготовчі дії для подачі позову про дозвіл на виїзд дитини за кордон. Також при підготовці позову про дозвіл на виїзд дитини за кордон адвокатом проводяться всі необхідні підготовчі дії, такі як: повідомлення відповідача, переговори з відповідачем і т. п.

Уманський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: місто Умань, вулиця Леніна, 31, тел. (04744) 3-25-33. Якщо особа, яка звернулась до центру належить до соціально вразливої категорії населення, то Центр надає безоплатну правову допомогу за рахунок коштів держави. До вище зазначених послуг адвокати центру також забезпечують представництво інтересів особи у суді та складанням документів, необхідних для захисту прав особи у суді.