назад

З нагоди Дня Незалежності України в Рені розповіли про права та свободи громадян

В Конституції  України закріплені права і свободи людини. Ці права, нерозривно пов’язані з самим існуванням людини: право на життя, на свободу у всіх її проявах, право на повагу людської гідності, на опір пригнобленню.

З нагоди відзначення 31-ї річниці Незалежності України головна юристка Ренійського бюро правової допомоги Анжела Пєнєва провела інформаційний захід на тему «Права та свободи громадян». Серед запрошених учасників були клієнти БПД, внутрішньо переміщені особи, а також працівники мобільної групи психосоціальної підтримки, яка запрацювала в Ренійській громаді за підтримки Регіонального аналітичного центру та Ренійської міської ради. Відкрили захід гімном України та хвилиною мовчання за померлими у війні.

В ході заходу були розкриті питання про те, що Конституція розмежовує поняття «права» і «свободи». Наголосили на тому, що у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану – тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини та громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України.

Також, вводяться тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (пункт 3 Указ Президента України від 26 листопада 2018 року №393/2018 “Про введення воєнного стану в Україні”).

Анжела Пєнєва нагадала, що консультацію із правових питань можна отримати в бюро правової допомоги, а також за номером телефону «гарячої лінії» системи БПД – 0 800 213 103.