назад

З патрульними поліцейськими м. Кременчука провели низку заходів

P7111227

Із лютого минулого року у місті Кременчуці працює патрульна поліція. Упродовж цього часу Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області постійно тісно співпрацює із вказаним підрозділом правоохоронців.

Задля ефективної координації дій у дотриманні права на захист затриманих осіб представники Регіонального центру проводили робочі зустрічі з керівництвом Управління патрульної поліції у місті Кременчуці.  

 

На виконання попередніх домовленостей, 11 липня 2017 року, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва разом із старшим інспектором з особливих доручень відділу уповноважених Голови Національної поліції України з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (поліцейський омбуцмен) Наталією Мельничук відвідали Управління патрульної поліції у місті Кременчуці.P7111232

Під час зустрічі із патрульними поліцейськими та їх керманичами Людмила Армеєва розповіла про аспекти діяльності системи надання безоплатної вторинної правової допомоги, окреслила коло осіб, які мають право на її отримання, а також зазначила контактні дані Регіонального центру.

«Регіональні центри з надання безоплатної правової допомоги, відповідно до покладених на них завдань, забезпечують участь захисника під час здійснення досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, у випадках затримання особи, застосування до неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, а також у випадках надання безоплатної вторинної правової допомоги особі за ухвалою суду у кримінальних провадженнях щодо продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру, у процедурах, пов’язаних з видачею особи (екстрадицією), або у разі вирішення судом питань під час виконання вироків відповідно до статті 537 Кримінального процесуального кодексу України» – нагадала Людмила Армеєва правоохоронцям вимоги чинного законодавства.

Із метою забезпечення належного надання правової допомоги затриманим особам,  Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363 затверджено Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відповідно до вимог вказаного Порядку, негайно після фактичного затримання особи, суб’єкт подання інформації повідомляє про це відповідному Регіональному центру».

Наталія Мельничук наголосила на безумовному дотриманні вимог чинного законодавства при затримані громадян.

Також проведено дискусію з питань оперативності повідомлень Регіонального центру про факти затримання осіб, співпраці з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу таким особам.

Робоча зустріч завершилася засіданням круглого столу, на якому були присутні керівник Управління Віталій Деркач, його заступник Андрій Якименко, командир батальйону Роман Мирошник та його заступник Олег Горошочев, командири рот та їх заступники, а також прокурор Кременчуцької місцевої прокуратури Євген Бендеров.

Учасники обговорили проблемні питання, що виникають при затриманні осіб, механізми подальшої співпраці щодо їх захисту, а також координації зусиль по недопущенню порушень у цій сфері.      P7111239

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40 (2 поверх), (0532) 56-26-66.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.